Növénytársítás virágok közt, avagy milyen virágok illenek össze?

Növénytársítás virágok közt, avagy milyen virágok illenek össze?

A növénytársítás nem csupán a veteményes esetén előnyös; a virágok között is szép számmal vannak olyanok, amelyeknek hasznára válik a másik társasága.

A növénytársítás nagyszerű lehetőséget kínál a kertésznek arra, hogy a konyhakertjében fokozatosan biogazdálkodást vezessen be. Azzal, hogy bizonyos növényeket egymás közelébe ültetünk, többek között elűzhetjük a kártevőket, és a talajban is egészséges egyensúlyba kerülnek a különböző tápanyagok.

A növénytársítás azonban nem csupán zöldségfélék esetén működik. A virágok közti növénytársítás szintén bevált gyakorlat, habár többnyire esztétikai szempontok miatt alkalmazzuk. Az alábbiakból kiderül, milyen virágokat érdemes az ágyásban egymás szomszédságába ültetnünk, melyek azok, amelyek segíthetik egymás egészséges fejlődését.

novenytarsitas viragokkal 02

Ilyen a növénytársítás virágok közt

A virágok virágzási periódusa rendszerint egy biztonyos időponthoz köthető - azaz, ha olyan virágot ültetünk, amelyik tavasszal virágzik, érdemes mellé olyan növényt ültetnünk, amelyik a nyár derekán hoz virágot. Ezzel biztosítjuk, hogy folyamatosan színpompás legyen a kertünk.

Továbbá a később virágzó növények lombja segít eltakarni a már múlófélben lévő évelők hervadó, száradó leveleit. De természetesen az is elegendő indok a növénytársításhoz, hogy bizonyos virágok egyszerűen jól mutatnak egy másik mellett, mivel színben, magasságban kiegészítik egymást, vagy éppenséggel tökéletes kontrasztot alkotnak.

novenytarsitas viragokkal 03

A virágokkal létrehozott növénytársítás esetén felmerül néhány fontos tényező, amit érdemes szem előtt tartanunk. Milyen környezeti igényei vannak például a párosítandó virágoknak? Ügyeljünk arra, hogy az összeültetendő virágok víz- és fényigénye megegyezzen. Még véletlenül se párosítsunk egy alacsony, napimádó növényt egy nála jóval magasabbal, mert minden bizonnyal árnyékolni fogja.

novenytarsitas viragokkal 08

Ha olyan virágokat válogatunk össze, amelyek ugyanakkor bontanak szirmot, vegyük figyelembe a virágok színét és alakját. Az egyszínű virágtenger bár mesés látványt nyújt, az egyes virágok elvesznek benne. Tegyünk próbát inkább azzal, hogy egymást ízlésesen kiegészítő színpárokat hozunk létre, mint például a sárga és a lila kombinációja, amelyek tökéletesen ellenpontozzák egymást, miközben mindkettő szépen érvényesül.

novenytarsitas viragokkal 04

Virágpárok, amelyek jól mutatnak együtt

Milyen virágokat ültessünk tehát egymás társaságába? A kezdetekhez hasznos segítséget nyújthat az alábbi kis útmutató.

A borzas kúpvirág jól mutat az alábbi virágokkal társítva:

novenytarsitas viragokkal 05

A sásliliom remekül mutat a virágágyásban a következők társaságában:

novenytarsitas viragokkal 06

A méhbalzsam csaknem minden növényt jól kiegészít, de különösen remekül mutat kék szamárkenyér, harangláb vagy ezüst zsálya szomszédjaként.

A tulipánok mellé ültessünk szintén hagymás tavaszi virágokat, nárciszt, jácintot, gyöngyikét, de a különleges hatás kedvéért ülethetünk a közelébe évelőket is, például őszirózsát vagy árnyliliomot.

novenytarsitas viragokkal 07

A nárcisz – a tulipánhoz hasonlóan – előnyben részesíti a többi hagymás növényt, de íriszt is telepíthetünk a közelébe.

Az évelő margaréta jól illik egy sor virág, köztük a nőszirom, a sarlós gamandor, a kúpvirág vagy a kasvirág mellé.

A lista természetesen közel sem teljes. Ha figyelembe vesszük a növénytársításhoz kiszemelt virágok környezeti igényeit, magasságát, virágzási idejét, színét, formáját, magunk is pompás párokat állíthatunk össze.

novenytarsitas viragokkal 09

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR