7 erős szempont, amiért érdemes csípős paprikát enni

7 erős szempont, amiért érdemes csípős paprikát enni

És nem hallgatjuk el azt sem, hogy a kapszaicin fogyasztásával mikor kell vigyázni!

Csípős paprikába harapva igen kellemetlen élményt szerezhet az, aki ezt véletlenül teszi. Bánni azonban ennek ellenére sem kell a nem várt kalandot, hiszen a szájüregben égető érzést kiváltó anyag, a kapszaicin rengeteg fontos gyógyhatást fejt ki szervezetünkre.

A csípős paprika nem csupán vitaminjai és antioxidánsai, de aktív hatóanyaga, a kapszaicin révén is számos jótékony hatással örvendezteti meg szervezetünket, rövid és hosszú távon egyaránt. A szúró, égető érzéstől nem kell megijednünk: a kellemetlenség hamar elmúlik, az egészségünkre nézve kedvező hatások többsége pedig azonnal és feltétlenül jelentkezik. Lássuk ezek közül a legfontosabbakat.

csipos paprika 01

1. A kapszaicin erős fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

A fájdalomingerek agyba történő közvetítésében szerepet játszó P-anyag hatásmechanizmusának befolyásolása által a kapszaicin hatékonyan csökkenti a fájdalomérzetet, így az azt tartalmazó készítmények eseti helyi érzéstelenítésre, illetve gyakorta jelentkező nagy fájdalmak, például migrén kezelésére egyaránt használatosak. A kapszaicin eredményesen enyhíti az ideg-, izom- és ízületi fájdalmat, és többek között ízületi kopás, rheumatoid arthritis, illetve diabéteszes neuropátia esetén is sikerrel alkalmazzák.

2. A vérkeringés felpörgetése által a kapszaicin nemcsak a vérnyomás szabályozásához járul hozzá, de az abnormális vérrögképződést is akadályozza, így többek között a szívroham, vagy a stroke kialakulásának megelőzésében is segítségünkre van.

csipos paprika 03

3. Immár a tudomány eszközeivel is bizonyítást nyert, hogy egyes korábbi feltételezésekkel ellentétben a kapszaicin nemhogy nem veszélyezteti gyomrunk egészségét, hanem eredményesen őrködik felette: a gyomor nyálkahártyájának védelme által hatékonyan akadályozza a fekélyesedés folyamatát, és az emésztőnedvek termelődését is segíti.

4. A kapszaicin esetében daganatképződés-ellenes hatás is megfigyelhető: azokban az – elsősorban közép- és dél-amerikai – államokban például, ahol a csípős paprika a mindennapi étkezés szerves részét képezi, a gyomor- és a vastagbélrák előfordulása jóval ritkább, mint azon országok esetében, ahol hagyományosan nem fogyasztanak csípős ételeket.

csipos paprika 04

5. A kapszaicin a testhőmérséklet növelése által nemcsak a méregürítésben vállal szerepet, de fokozza szervezetünk kalória-felhasználását is, ami anyagcsere-felpörgető és étvágycsökkentő hatásával párosulva nagymértékben elősegíti a természetes fogyást.

6. A kapszaicin a mind a fájdalomérzet csökkentésében, mind pedig a boldogságérzet kialakulásában fontos szerepet játszó endorfin termelődését is nagymértékben elősegíti.

7. A kapszaicin jelentősen csökkenti a májban lerakódott zsír, illetve a vérzsír mennyiségét.

csipos paprika 05

A kapszaicin fogyasztása során érdemes szem előtt tartanunk az alábbiakat:

1. A vegyület hatékonyságát a csípős paprika szárított formában is megőrzi.

2. A kapszaicinnek nincsenek káros hatásai, bár fogyasztását egyes esetekben gyomorirritáció, vagy hasmenés követheti.

3. A kapszaicint bármilyen hosszú időn át alkalmazhatjuk, rendszeres fogyasztása esetén azonban hatékonysága az idő haladtával valamelyest csökken.

4. A kapszula formában megvásárolt kapszaicin hatékonysága jóval alacsonyabb, mint ha a bevitel paprika fogyasztásával történik.

5. A kapszaicin vízben nem oldódik, ezért bár az égető érzés miatt többnyire automatikusan egy pohár hideg vízhez nyúlunk, a kellemetlenség megszüntetésére ez valójában nem alkalmas.

6. Szoptatás, vagy várandósság alatt kapszaicin tartalmú ételek fogyasztása nem javasolt.

csipos paprika 06

És hogy mennyi kapszaicin van egy paprikában?

Az egyes paprikafélék csípősségének mértékét a Scoville-skála mutatja. Ennek alapján a világ legerősebb paprikái Közép- és Dél-Amerikában, Indiában, valamint Ázsia délkeleti részén teremnek. A skálán a világszerte a legnagyobb népszerűségnek örvendő erős paprika, a mexikói jalapeño csípőssége a 8000-es értéket is elérheti, míg a Magyarországon termő erős paprikák értéke 2000 körül van. A világ legcsípősebb paprikáinak értéke a skálán az 1 milliót is meghaladja.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR