Mi eszi meg a paprikát a kertedben?

Mi eszi meg a paprikát a kertedben?

Nem csodálkozunk, hogy annyi rovar és féreg kedveli ezt a finom zöldséget. Összegyűjtöttük a védekezési lehetőségeket.

Bemutatjuk a legfontosabb kártevőket és az ellenük való védekezés lehetőségeit, majd kitérünk egy olyan növényvédőszerre is, amely hagyományos értelemben nem vegyszer, viszont nagyon úgy tűnik, hogy hatásos a kártevők ellen: megeszi őket!

Cserebogár pajorok

A kifejlett bogarak (imágók) április-május hónapokban a lombos fák és cserjék levelét rágják. A pajor típusú lárvák a gyökérzónában helyezkednek el és a gyökereket fogyasztják, amelynek következménye a fiatal növények elhalása, lankadása lesz. A Kárpát-medencében elsősorban a májusi cserebogár a (Melolontha melolontha) a gyökérkártevő.

Védekezés: Imágók ellen, a táplálkozásukkal okozott kártétel és a tömeges tojásrakás megakadályozása érdekében pl. piretroidokkal lehet védekezni, mindig figyelembe véve a méhkímélő technológiát. A pajorok ellen talajfertőtlenítéssel, illetve a Force teflutrin hatóanyagú készítménnyel lehet védekezni.

Szabadföldi gubacs-fonálféreg

A több tápnövényű fonálféreg legsúlyosabban a paprikát károsítja. Szájszuronnyal táplálkozik, s eközben károsítja a szöveteket. A növények fejlődése lelassul, vízháztartásuk zavara következtében sárgulnak, lankadnak. A fonálférgek a gyökereken táplálkoznak, ahol kisebb-nagyobb gubacsok képződnek és a gubacs alatti részek elhalnak. A fonálféreg belső élősködő, teste nem alakul cisztává, tojás alakban telel, évente l-3 nemzedéke fejlődhet ki. Számos gyomnövényfaj gyökérzetén is képes fennmaradni, a leggyakrabban előforduló növények között ott van a paprika.

Védekezés: Fontos a helyes növényi sorrend betartása. Vetésváltáskor a 4 éves követési időt vegyük figyelembe. Túlszaporodás esetén Vydate 10 l oxamil hatóanyagú készítményt csepegtető öntözéssel kijuttatva mérsékelhető az egyedszám.

Drótférgek

Hazánkban többféle drótféreg károsít, Magyarországon 150 faj jelenlétét mutatták ki. Ezek közül talán a legfontosabbak: a réti pattanóbogár (Agriotes sputator), a mezei pattanóbogár (Agriotes ustulatus), valamint a vetési pattanóbogár (Agriotes lineatus) és a sötét pattanóbogár (Agriotes obscurus). A kártétel a növények föld alatti részein jelentkezik, a lárvák a csírázó, kelő félben lévő magot, a csírát, valamint a kikelt növényt egyaránt károsíthatják. A kiültetett paprikáknak jelentős gyökérvesztést okoz, illetve a leglátványosabb tünete a gyökérnyaki részt átfúrva a növény teljes pusztulása.

Védekezés: Leghatásosabb megoldás a talajtakaró húzásával egy menetben teflutrin hatóanyagú Force 1,5 G kijuttatása 10 kg/ha dózissal. Állományban jelentkező fertőzés esetén teflutrin hatóanyagú Force 10 CS kijuttatása lehetséges.

Lótücsök

A lótücsöknek több magyar neve is van (lótetű, vakondtücsök, lóbogár), ezek mindegyike részben a méretére, részben az életmódjára utal. Európában szinte mindenhol elterjedt. Hazánkban főleg a melegebb területeken, a porhanyós, humuszos talajokban, az üvegházakban és a palántanevelő ágyakban fordul elő, de megtalálható a szántóföldi zöldségnövényeken is. Leginkább szerves trágyázással (komposzt, istállótrágya) kerül ki a táblákra. Legjobban az alacsony fekvésű, nedves talajú területeken élnek meg. Különösen az öntözött zöldségtermelő területek szenvednek a lótücsöktől. Szárazság esetén gyakran látogatja a nedvdúsabb növények (paradicsom, paprika) gyökereit, ahol a táplálkozáson kívül a szükséges nedvességet is megszerzi. Jelenléte könnyen felismerhető, mert közvetlenül a talaj felszíne alatt futó járatai boltozatosan a talaj színe fölé emelkednek. Ilyenkor a gyökérzónát súlyosan károsítja azzal, hogy részben rongálja, részben közvetlenül elrágja a gyökereket. Telelésre vonuláskor általában 1 m mélyre is lehatol a talajba, vagy a trágyába, esetleg a komposztba. A lárva és a kifejlett egyedek egyaránt károsítanak.

Lótetű

Védekezés: agrotechnológiai védekezés a mélyszántás, kertben az ágyások felásása. Kémiai úton cinkfoszfid tartalmú Arvalinnal gyéríthetők.

Tripsz

A dohánytripsz és a nyugati virágtripsz imágói és a lárvái szúró-szívó szájszervvel táplálkoznak és a növény minden részén károsítanak. A szúrás helyén apró, ezüstösen csillogó fehér foltok látszanak, amelyek a gyakoriságtól függően az egész levél felületére kiterjedhetnek. Következmény a növény sárgás, fehéres-szürkés elszíneződése és az asszimiláció csökkenése. A károsítás egyik legnagyobb problémája, hogy a paprikatermésen lévő szívásnyomok miatt a paprika jelentős minőségi romlást szenved. Az imágók a palántákat keresik fel a szabadföldön, amelyek virágszerveibe (bibe és porzók) tojásokat raknak. A kikelt lárvák a növényeken táplálkoznak, majd a talajba vonulnak, ahol tovább folytatják fejlődésüket. Közvetlen kártételük mellett jelentős a közvetett kártétel is, mert terjesztik a paprikát fertőző paradicsom bronzfoltosság vírusát.

Védekezés: kémiai készítményekkel, melyek kevésbé hatásosak, és csak az imágókra hatnak. A védekezés nehézségét a talajból előjövő fiatal egyedek okozzák, mert ezek folyamatos fertőzési forrást biztosítanak a paprikában. Az Artis készítmény „hatóanyaga" a talajban lévő fejlődési alakok parazitája, kijuttatása gátolja az imágók felszaporodását.

Biológiai szer a paprika védelmére: a hurokvető gomba

Az Artis nevű készítményben lévő hurokvető gomba hiperparazita. A talajban a rovarok számára olyan, számukra elviselhetetlen életkörülményeket alakít ki, hogy mind a szaporodásuk, mind a károkozásuk a kezelést követően rövid időn belül megszűnik. Az Artis érintkezés és táplálkozás útján fertőzi meg a kártevőket, majd enzimatikus úton elbontja azokat.

Ilyen hatást nyújt pl. az eddig megoldhatatlannak látszó fonálféreg problémákra is. Hasonlóan működik a drótféreg, pajor, tripsz lárva, valamint számos más talajban élő vagy ott károsító rovar esetében is. Előnye még, hogy szabadon felhasználható hozamfokozó anyag, minden zöldségkultúrában alkalmazható a kertben.

Az összeállításban nagy segítségünkre volt „Az Artis (Arthrobothrys oligospóra) készítmény hatásai a paprikában" című szakdolgozat, Csatordai László munkája.

artis

Aki szeretné így védeni a növényeit, itt megvásárolhatja a készítményt: Artis

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR