7 növénypáros, amelyeket mindig ültessünk egymás mellé!

7 növénypáros, amelyeket mindig ültessünk egymás mellé!

A növénytársítások nagy előnye, hogy az egyik növény bizonyos jó tulajdonságai nagyban elősegítik a másik egészséges növekedését, zavartalan fejlődését.

A magas növények például árnyékot nyújtanak a napsütésre érzékeny társaiknak. A kúszónövények betakarják a talajt, az egyenes szárú növények felfelé nőnek, így mindkettőt sikeresen nevelhetjük ugyanabban az ágyásban. A növénytársítások segítenek megelőzni továbbá a kártevők általi kártételeket.

Lássunk most ezekre 7 nagyszerű példát!

1. Rózsa + fokhagyma

A fokhagyma segít távoltartani a rózsa kártevőit. A metélőhagyma hasonló hatást fejt ki, ráadásul apró lila vagy fehér virágai késő tavasszal pompásan mutatnak a rózsa virágai és levelei társaságában.

7 novenyparos 01

2. Bársonyvirág + dinnye

A bársonyvirág egyes fajtái hatékonyabbak a dinnye gyökereit támadó fonálférgek ellen, mint a vegyszeres kezelés.

7 novenyparos 02

3. Paradicsom + káposzta

A paradicsom elűzi a káposztamoly lárváit, amelyek tulajdonképpen a káposztaleveleken hatalmas lyukakat rágni képes hernyók.

7 novenyparos 03

4. Uborka + sarkantyúvirág

Az uborka indái között futó kecses sarkantyúvirág elűzi a uborkát károsító rovarokat, de azért is előnyös, mert rejtekhelyül szolgál olyan hasznos ragadozók számára, mint például a pókok és futóbogarak.

7 novenyparos 04

5. Paprika + disznóparéj

Ennek a különös növénytársításnak a nagy előnye, hogy a paprikát is károsító moly mégis jobb szereti a disznóparéjt, mint a paprikát. Csak arra vigyázzunk, hogy a disznóparéj ne hozzon magot, különben menthetetlenül elszaporodik!

7 novenyparos 05

6. Káposzta + kapor

A kapor nagyszerű társnövény a káposztafélék, köztük például a brokkoli vagy a kelbimbó mellett. A kapor ugyanis magához vonz olyan apró, hasznos darázsféléket, amelyek kordában tudják tartani egyebek mellett a káposztalepke hernyóját. (Itt jegyezzük meg, hogy sárgarépát és kaprot viszont soha ne telepítsünk egymás mellé!)

7 novenyparos 06

7. Kukorica + bab

A bab vonzza a hasznos rovarokat, amelyek a kukorica kártevőivel, például kabócákkal, sereghernyőkkal, levélbogárfélékkel táplálkoznak. A babot ráadásul szépen felfuttathatjuk a kukorica szárára.

7 novenyparos 07

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR