Így szabaduljunk meg a levéltetvektől természetes úton!

Így szabaduljunk meg a levéltetvektől természetes úton!

Hasznos tippek, házi készítésű permetszerek következnek a természetes módszerek híveinek!

Aki ódzkodik attól, hogy a kertjében vegyszereket vessen be, azoknak bizonyára jó hír, hogy a bosszantó levéltetvektől természetes úton is megszabadulhatunk. Lássuk, milyen biztonságos módszerek léteznek a növényeinket szapuló, kellemetlen kerti kártevők megtizedelésére!

Ültetés ésszel, körültekintéssel

Az egyik módja annak, hogy rövid úton megszabaduljunk a levéltetvektől, ha a kerti növények kiválasztásakor eleve okosan járunk el. Olyan növényeket ültessünk például a veteményes sorai közé vagy a virágágyásba, amelyek természetes riasztóként hatnak a levéltetvekre. Nem lesz többé kedvük a féltve nevelgetett zöldségeink, virágaink közelébe merészkedni.

Legyünk tisztában azzal is, hogy bizonyos növények (mint például a padlizsán) sebezhetőbbek lesznek és kevésbé jól viselik a levéltetvek invázióját, ha  egyetlen helyre vannak összeültetve a kertben. Ha a kertben több helyen, elszórtan nevelünk padlizsánt, ezzel jócskán megnehezítjük a levéltetvek dolgát, hogy elérjék és megszállják az egyes növényeket.

leveltetu ellen bio permet 03

Növények, amelyek elűzik a levéltetveket

Ha a kertünkben van olyan növény, mint például őszirózsa, amely mondhatni mágnesként vonzza a levéltetveket, jó, ha tartunk mellette olyat is, amelytől irtózni fognak. Termesszünk körömvirágot, sarkantyúkát, napraforgót. A fűszerkertünkbe ültessünk macskamentát, levendulát, oregánót stb. A hagymafélék, köztük a fokhagyma szintén taszítják a levéltetveket.

Természetes, házi levéltetűirtó permetek

Ha a levéltetvek már elárasztották a kertet, fújjuk le azokat saját készítésú, csupa természetes összetevőt tartalmazó permetezőszerrel. Nem bonyolult elkészíteni egyiket sem. A levéltetű elleni ilyen "bio" szerek teljesen ártalmatlanok a környezetre.

Tartsuk azonban szem előtt, hogy ezek a permetlevek nem ugyanúgy hatnak, mint a kémiai alapú permetszerek, ezért rendszeresen és gyakrabban kell alkalmaznunk.

1. Fokhagyma

A fokhagyma igen hatásos kártevőriasztó. A fokhagymás levéltetűirtó elkészítéséhez tegyünk 3,5-4 liter vízbe 100 gramm összezúzott fokhagymagerezdet. Hagyjuk állni 24 órát. Következő nap hevítsük fel, majd 20 percig főzzük. A permetezéshez a kihűlt főzetet töltsük szőrófejes flakonba.

2. Vöröshagyma

100 g felszeletelt vöröshagymát keverjünk bele 7-8 liter vízbe. Forráspontig hevítsük, majd főzzük 30 percig. Hígítás nélkül használjuk. Gombás betegségek ellen is alkalmazható. A permetlevet 1 napon belül használjuk fel.

3. Gyermekláncfű

A gyermekláncfű, más néven pitypang nem csupán gyomnövény: jó hasznát vehetjük a levéltetvek elleni küzdelemben. Gyűjtsünk kb. 400 gramm gyermekláncfűlevelet, és öntsük fel 10 liter vízzel. Hagyjuk állni legalább 3 órán keresztül, majd permetezzük le a lével jó alaposan a levéltetves növényeket.

4. Csalán

A csalánt egyebek mellett levéltetű elleni permet készítésére is felhasználhatjuk. A növénnyel óvatosan bánjunk: viseljünk kesztyűt, amikor a leveleit begyűjtjük, mivel a szúrós csalánszőrök érintése fájdalmas kiütést, viszketést okozhat.

Gyűjtsünk 1 kg csalánlevelet éppen nem virágzó növényekről, öntsük fel 10 liter vízzel, és hagyjuk állni 24 órát. Másnap hígítás nélkül használjuk fel: permetezzük le vele alaposan a levéltetvektől szenvedő növényeinket.
 
Egy másik hatékony módszer a csalán használatára: szedjünk 1 kg csalánlevelet, majd öntsük fel kb. 7-8 liter vízzel. Hagyjuk állni két-három hétig, amíg a folyadék színe áttetsző barnává nem válik. Felhasználás előtt hígítsuk fel: 1 rész oldathoz adjunk 7 rész vizet, majd ezzel permetezzük le a növényeket. A megmaradt oldat tárolható; még 1 hónapig fel tudjuk használni.

leveltetu ellen bio permet 04

További tippek a levéltetvek bio módszerekkel történő kiiktatásához

1.

A fertőzött növényekről erős vízsugárral mossuk le a levéltetveket. Ezzel a száz százalékig bio eljárással a levéltetveknek nyoma sem marad.

2.

Szintén természetes módszer a levéltetvek kiirtására az illóolajok használata. Bár nem pusztítják el maradéktalanul a levéltetveket, a számukat jócskán lecsökkenthetjük. A borsmenta- és a levendulaolaj kifejezetten alkalmas erre a célra. A jobb hatás érdekében akár össze is keverhetjük a különböző illóolajokat.

3.

Ha nem sok levéltetű fedezhető fel a kertünkben, akár kézzel is elpusztíthatjuk azokat. Nyomjuk össze a kártevőket, de előtte húzzunk kerti kesztyűt, mivel igen ragacsosak.

4.

Minden esetben növelhetjük a fenti természetes permetszerek hatásosságát bizonyos összetevők - például rovarölő szappan vagy neem olaj - hozzáadásával. Ezek nagyban fokozzák a házi szerek hatását.

5.

Csalogassunk a kertünkbe levéltetvekkel táplálkozó hasznos rovarokat! Közéjük tartozik a katicabogár, a zöldfátyolka, az imádkozó sáska vagy a zengőlegyek.

6.

A levéltetvek és a hangyák egy csapatban játszanak, ha arról van szó, hogy minden életerő távozzon a kerti növényeinkből. A levéltetvek által kiválasztott mézharmat ugyanis a hangyák egyik kedvenc desszertje, így ha vissza szeretnénk szorítani a levéltetvek számát, a hangyák számát is vissza kell szorítanunk és vice versa.

leveltetu ellen bio permet 02

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR