7 tulipán turbózó tipp tavaszra

7 tulipán turbózó tipp tavaszra

A tavasszal nyíló hagymás virágok minden mást elhomályosítanak a kertben, ráadásul minden évben megújulnak.

A szivárvány minden színében pompázó tulipánok életében két kiemelkedően fontos időpont van: az ültetésük és a felszedésük. Népi bölcsesség, hogy a hagymás növényeket iskola végén kell felszedni, iskolakezdéskor pedig ültetni. Ez sajnos nem minden hagymásra igaz, de a tulipánra igen: szeptemberben ültethetjük el a hagymáit. A tulipán levelei hosszúkásak, simák, a hagymából bukkannak elő. A virág tavasszal a hagymából fejlődő tőkocsányon fejlődik ki. A virág hat lepellevélből áll, amelyek színe fajtánként eltérő, változatos. A tulipán termése toktermés.

het tulipan turbozo tipp 02

Sokan ősi magyar növénynek tartják, mások a hollandok történelmével kötik össze, de jelenleg azt tartják a tudósok leginkább valószínűnek, hogy török származású növény. Először 1000 körül említik az írások a tulipánt, mint a török kertek fontos díszét. II. Szulejmán uralkodása idejére, a 16. századra tehető a tulipánok első aranykora, természetesen még nem Hollandiában, hanem Törökországban. Több mint száz botanikai faj és a 21. században már körülbelül 6000 nemesített fajta tartozik a nemzetségükbe. A botanikai fajok többsége Közép-Ázsiában él vadon.

het tulipan turbozo tipp 07

Turbó tippek a tulipán neveléséhez

1.
Amint a tulipánbimbók megjelennek, kerüljük az esőztető öntözést. Csak a földet érje víz, különben megbetegedhet a virágunk.

2.
A virágok elnyílása után csak a tulipán szárát vágjuk vissza, a leveleket hagyjuk a tövön, hogy azokból tápanyaghoz jussanak a hagymák. Így nyerik vissza a következő szezonra az erejüket.

het tulipan turbozo tipp 03

3.
A tulipánok vírusmentességét úgy tudjuk megőrizni, ha a szedéskor minden virágszárat egyenként denaturált szeszbe mártott, fertőtlenített ollóval vágunk le. Ha elmulasztjuk, akkor egyetlen vírusos hagyma végigfertőzheti az összes tulipánunkat.

4.
Ne várjuk meg, amíg elnyílnak a virágok. A keresztbeporzás megakadályozása érdekében még előtte vágjuk le a virágfejeket, ezzel megakadályozzuk a virágok elfajzását. Ez különösen az értékesebb fajták megőrzésénél fontos.

het tulipan turbozo tipp 04

5.
A tulipánhagymákat ősszel telepítsük. Figyeljünk az ültetési mélységre: a hagyma csúcsa fölött, annak méretétől függően 5-12 centiméter vastag takaróföld legyen. A kisebb hagymákat vékonyabb talajréteg fedje.

6.
Ne felejtsük el, hogy az elvirágzást követően tápanyagra van szüksége a tulipánnak ahhoz, hogy a hagymája növekedjen. Használjunk szerves trágyát, vagy műtrágyát.

het tulipan turbozo tipp 05

7.
Az eső nem veri föl a sarat és a port a növényekre, ha a tulipánok földjét 1,5-2 centiméter vastagon fenyőkéreggel (vagy fűrészporral) takarjuk. Ez utóbbira nagyon vékonyan terítsünk apró szemű mulcsot, hogy ne vigye el a szél.

het tulipan turbozo tipp 06

A tulipánok megoszlanak korai fajtákra (egyszerű korai és telt korai tulipánok), tavasz közepén virágzó fajtákra (Triump, Darwin hibrid tulipánok) és késői fajtákra (egyszerű késői, liliom virágú, rojtos, viridiflora, Rembrandt, papagáj és telt késői tulipánok). Érdemes őket csoportokban vagy sorokban ültetni, mert úgy sokkal jobban mutatnak. Tulipánból 5-10 db hagymára van szükség, hogy mutatós színfoltot kapjunk. Olyan évelők mellé ültessük őket, amelyek később virágoznak, vagy amelyek lombozatukat egész évben megtartják, mert így az évelők a virágok után visszamaradó üres foltokat eltakarják.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR