Tanuljunk az olaszoktól!
Nem csak magában vagy salátában ehetjük, a lédús paradicsomból számos egyszerű ételt készíthetünk a kerti összejövetelekhez is. Ezek az egészséges finomságok jól illenek a húsok, sültek mellé, ráadásul gyorsan elkészülnek.
A paradicsom édes ízét kiemelhetjük, ha grillezzük. Elegendő szeletekre vágnunk, majd összeforgatnunk fokhagymával, citromhéjjal és olajjal, végül sóznunk, borsoznunk. A grillsütő szélére téve is hamarabb elkészül, mint a húsok.
Nagyon népszerű étel a bruschetta is, amely Közép-Olaszországból származik, de ma már egész Itáliában előételként fogyasztják. Állítólag már a római korban is ették, amikor a helyiek elvitték préseltetni az olívát, kenyérrel kóstolták meg a kipréselt olajat. Valójában egy nagyon egyszerű étel: pirított kenyérszeletet jelent, amit alapesetben fokhagymával dörzsölnek be, extra szűz olívaolajjal locsolnak meg, majd sózzák, borsozzák. Tehetnek rá paradicsomot, de más zöldségeket, bazsalikomot, vagy sonkát, sajtot is.
Hozzávalók:
- 2 paradicsom
- 5 db friss bazsalikomlevél
- 3 teáskanál extraszűz olívaolaj
- 1/2 teáskanál szárított oregánó
- csipetnyi só
- 1 teáskanál balzsamecet
- 1 rusztikus bagett, szeletelve
- 1-2 egész fej fokhagyma
Elkészítés:
Óvatosan keverjük össze a kockára feldarabolt paradicsomot a friss, aprított bazsalikommal, a szárított oregánóval, a sóval, 1-1,5 teáskanál olívaolajjal és egy pici balzsamecettel. Tegyük egy kicsit hűtőbe, gazdagítsuk fokhagymával, ízlés szerint. A felszeletelt bagettet pirítsuk meg, dörzsöljük be fokhagymával, majd vékonyan kenjük meg olívaolajjal. A még forró pirítósra halmozzuk a behűtött paradicsomos elegyet.
Receptötlet: Ape Regina Olasz Étterem