8 tipp, hogyan legyen a kertünk stílusos és rendezett

8 tipp, hogyan legyen a kertünk stílusos és rendezett

Legyünk őszinték: bár mindannyiunk álma egy tökéletes kert, csupán kevesen engedhetjük meg magunknak a luxust, hogy egy profi kertépítő csapat végezze el helyettünk a munkát és valósítsa meg nagyratörő vágyainkat. 

Mit lehet ilyenkor tenni? Nincs más hátra, mint magunk elkészíteni a terveket, majd saját kezűleg nekiállni a kivitelezésnek. De vajon mennyire nehéz a házilagos kertrendezés? Ehhez következzen most 8 hasznos tanács, amelyet érdemes megfogadnunk.

Az alábbiakból kiderül, hogy nem is annyira bonyolult a feladat. Anélkül valósíthatjuk meg a kerttel kapcsolatos ötleteinket, hogy közben kiürülne a pénztárcánk.

1. Ámpolnás növények sora

A legtöbb növény, amelyet el tudunk ültetni a kertben, függő növénykosárban is kiválóan érzi magát. Az aláomló buja, élénkzöld lombozat és a színpompás virágzuhatag révén kertünk sokkal kiteljesedettebbnek és gondosan megtervezettnek tűnik majd. A függő kosaraknak keressünk védett helyet, a bennük nevelt növények rendszeres öntözésére pedig fordítsunk külön figyelmet, mivel esetükben nagyobb az esélye a kiszáradásnak.

stilusos rendezett kert 01
thompson-morgan.com

2. Dísz a házfalon

Már egy-két, a térben jó érzékkel elhelyezett, egyszerű falidísz is képes megváltoztatni az adott tér dinamikáját. Gondolunk itt különösen a tükrökre. A tükör által több lesz a fény, nem beszélve arról, hogy visszatükrözi a virágzó kert pompás színeit.

stilusos rendezett kert 02
bridgman.co.uk

3. Ne dacoljunk az évszakokkal

Lehet, hogy már meg is született az ötlet a fejünkben, hogy milyen legyen a kertünk egy álló éven át. Ezzel szemben a nyers valóság az, hogy az évszakok változásával együtt a virágaink is folyton változni fognak. Ahelyett tehát, hogy harcolnánk az elemekkel, hagyjuk, hogy kertünk az évszakokkal együtt változzon. Így is el tudjuk érni egész évben a hibátlan, kellően karbantartott, rendezett kert látványát.

stilusos rendezett kert 03
lowes.com

4. Figyeljünk a környezeti adottságokra

Ha száraz éghajlatú területen élünk, ne próbáljuk a kertet csupa vízigényes növénnyel beültetni, de az sem fog beválni, ha az adott klímához alkalmazkodni képtelen, egzotikus növényekkel kísérletezgetünk. Szóval ha nem is álmaink kertje valósul így meg, még mindig adott a lehetőség, hogy szárnyaló kreativitásunk révén a helyben honos növényzettel helyettesítsük a hőn áhított trópusi ritkaságokat.

Ha eleve olyan növényeket választunk, amelyek megélnek a mi vidékünkön, sok felesleges kiadástól és későbbi kudarctól kíméljük meg magunkat, ráadásul a kertünket is egészséges, erőteljesen fejlődő növények fogják alkotni.

stilusos rendezett kert 04
pinimg.com

5. A színek helyes alkalmazása

Ne az legyen a célunk, hogy a virágágyásokat olyan virágokkal ültessük tele, amelyek már zavaróan tiri-tarkák, vagy színben ütik egymást. Ehelyett törekedjünk arra, hogy vagy csak hideg vagy csak meleg színű virágok díszítsék az adott ágyást, így nem olyan kertet kapunk végeredményül, amelyre még ránézni is fáj.

stilusos rendezett kert 05
pinimg.com

6. Térkitöltéshez használjunk köveket

Csak azért, mert van még egy kis beültetlen, szabad hely a kertben, ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy tele kellene zsúfolnunk újabb növényekkel. Nagyban javíthatunk a kert összképén, ha például a virágágyás és a pázsit közötti sávban terméskövekből készítünk dekoratív térhatároló szegélyt.

stilusos rendezett kert 06
designingcity.com

7. A kerti fények ereje

Ha azt szeretnénk, hogy a kertünk az esti órákban is ugyanolyan vonzó és hangulatos legyen, mint nappal, szereljünk fel ötletes kültéri világítást. A növényeket gyönyörűen megvilágító fényfüzérekkel vagy a talajba süllyeszthető, illetve térkőbe építhető lámpákkal nem lőhetünk bakot.

stilusos rendezett kert 07
nwgardening.com

8. Alakítsunk ki pihenősarkot!

A legnagyobb hiba, amelyet egy kertész elkövethet a kertjében, az az, hogy nem alakít ki egy olyan zugot, hol munka után megpihenhet, kikapcsolódhat, lazíthat. A kertünk tehát ne csupán a növényeket tekintve legyen tökéletes: legyen benne egy kényelmes, hívogató ülősarok, ahol teázhatunk, könyvet olvashatunk. Mert megérdemeljük, nem igaz?

stilusos rendezett kert 08
gardenloversclub.com

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?