Az amarillisz helyes öntözése az év során: így fog újra virágba borulni

Az amarillisz helyes öntözése az év során: így fog újra virágba borulni

Hagyjuk pihenni!

Télen virágzó hagymás növényként az amarillisz némileg érzékeny az öntözésre. A túl sok víz rothadáshoz, a túl kevés víz gyenge növekedéshez vezet, a nem megfelelő időpontban végzett locsolás pedig akár a virágzást is tönkreteheti. A klasszikus szobanövényektől eltérően nem kell egész évben egyenletesen locsolni, figyelembe kell venni a növény fázisait: a növekedési, a virágzási és a nyugalmi szakaszt.amarillisz helyes ontozese 02

 

A pangó víz megöli

A hagymás növények nem viselik el a pangó vizet, mert a hagyma elrothad, tönkremegy. Márpedig, ha a gyökerek elhalnak, a növény sem éli túl. Ezért mindig győződjünk meg arról, hogy a felesleges víz el tud-e folyni, és hogy a hagymák nem állnak-e vízben. A legegyszerűbb, ha nem a cserépbe öntjük a vizet, hanem az alátétbe. Így a növény maga szív fel annyi folyadékot, amennyire szüksége van. Amit nem használt fel, azonnal öntsük ki! Jó megoldás lehet a cserép aljára tett vízelvezető réteg agyaggolyó vagy kavics is.

amarillisz helyes ontozese 03

Télen virágzik

Az amarillisz télen nyílik, elsősorban decemberben-januárban örvendeztet meg minket gyönyörű virágaival. Amennyiben szeretnénk a növényt felébreszteni kora télen az álmából, bőséges öntözéssel tegyük ezt. Ezután várjunk a következő locsolással addig, amíg az első hajtáscsúcsok megjelennek a hagyma tetején. Ekkor jön el az ideje annak, hogy az amarilliszt a jövendő helyére tegyük és elkezdjük a rendszeres öntözést. Kisebb mennyiséggel indítsunk, majd ahogy a növény növekszik, egyre több vízre van szüksége. A virágzási fázisban pedig az alapos, rendszeres öntözés következik.

amarillisz helyes ontozese 04

Jöhetnek a levelek

Kora tavasszal, amikor véget ér a virágzási fázis, a növekedési szakasz következik. Ilyenkor fejlődnek a levelek, amelyek majd elegendő energiát biztosítanak a következő virágzáshoz. A rendszeres vízellátás ebben az időszakban nagyon fontos, március és július között igény szerint kell a növényt öntözni. Ha például nyáron védett, meleg helyen van a szabadban, akkor kicsit több vizet igényel, mint a szobában lévő társa. Ilyenkor folyékony tápoldatot is használhatunk, ami elősegíti a levelek növekedését.

Jár neki a pihenés

Július végén, augusztus elején megkezdi a növény a nyugalmi fázisát. Először visszahúzódnak a nagy, zöld levelek, a nyáron begyűjtött energia a hagymában fog tárolódni. Ez a folyamat akkor kezdődik el, amikor csökkenteni kezdjük az öntözést. Emiatt július végétől augusztus végéig adjunk kevesebb vizet, nagyobb szünetekkel a virágnak, majd augusztus végén teljesen hagyjunk fel a locsolással. A levelek ezután elsárgulnak és fokozatosan hullani kezdenek egymás után, végül már csak a hagyma marad meg. A nyugalmi időszak legalább 5 hétig tart, ezalatt sötét, hűvös, száraz helyen legyen a növény! Ha kimarad ez a szakasz, és továbbra is locsolgatjuk az amarilliszt, nem fog újra virágot hozni. A pihenőfázis elteltével ültessük át a hagymát. Novemberben újra életre kelthetjük egy kis víz segítségével.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR