Tudtodon kívül túlöntözted a növényed? Ezek az árulkodó jelek!

Tudtodon kívül túlöntözted a növényed? Ezek az árulkodó jelek!

Erről ismerhetjük fel a víztől fuldokló növényt.

A hobbikertészek túlnyomó többsége tisztában van vele, hogy a túl kevés öntözővíz előidézheti a szobanövények pusztulását. Azzal sem árt számolnunk ugyanakkor, hogy a túl sok víz szintén végzetes lehet a növény számára.

Milyen jelek utalnak arra, hogy túlöntöztünk egy növényt?

A túlöntözött növény többek között az alábbi tüneteket mutatja:

  • az alsó levelei kezdenek sárgulni
  • a növény lombja hervadásnak indul
  • a gyökérzet rothadásnak indul vagy visszamarad a fejlődésben
  • nincsenek a növényen új hajtások
  • a fiatal levelek barnulni kezdenek
  • a virágföld teteje megzöldül (algásodásra utaló jel)

Itt érdemes megjegyezni, hogy sok esetben egy túlöntözött növény hasonló tüneteket mutat, mint egy alulöntözött növény.

Miért okoz gondot egy növénynek a túlöntözés?

A túlöntözés mindenekelőtt azért okozhat gondot, mivel egy növénynek szüksége van arra, hogy lélegezni tudjon. A gyökerein keresztül szeretne oxigénhez jutni, de ebben a túl sok, pangó víz megakadályozza. Ezt azt jelenti, hogy a növény a vizenyős talajban gyakorlatilag fuldoklik.

noveny tulontozese 02

Hogyan lehet egy növény túlöntözni?

Hogy hogyan történhet meg, hogy túlöntözzük egy-egy növényünket? Ez rendszerint a kertész túlbuzgóságának a következménye, illetve annak, ha valamilyen gond van a vízelvezetéssel. De miből tudhatjuk, hogy mikor elég a vízből egy növénynek? Vizsgáljuk meg, tapogassuk meg a virágcserépben lévő virágföld tetejét. Ha az nyirkos, a növény egyelőre nem igényel több vizet. Csak akkor öntözzük meg a növényt, ha a talaj felszínét tapintásra már száraznak érezzük.

Továbbá, ha arra a következtetésre jutunk, hogy a baj forrása a nem megfelelő vízelvezetés, a lehető leghamarabb próbáljuk meg orvosolni a problémát. Ez történhet a növény friss, jó vízelvezető képességű virágföldbe történő átültetésével, és természetesen az is elengedhetetlen, hogy a virágcserép alján legyen vízelvezető nyílás, amelyen át a felesleges öntözővíz távozni tud. Az öntözés után a növény által fel nem használt vizet a cserépalátétből öntsük ki.

Természetesen az a kérdés is felmerül, hogy egy túlöntözött növény életképes-e, fog-e még tovább fejlődni? A válasz pedig: igen, minden esély megvan rá, feltéve, hogy korrigáljuk a hibát, azaz megszüntetjük a túlöntözés okát. Az is lényeges, hogy ha fennáll a túlöntözés gyanúja, sőt be is bizonyosodik a vétkünk, úgy késlekedés nélkül, mielőbb tegyük meg a szükséges lépéseket a növény megmentése érdekében.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR