A 3 leggyakoribb hiba, amit a tölcsérjázmin nevelésénél elkövethetünk (és ami miatt csökkenhet a virágbőség)

A 3 leggyakoribb hiba, amit a tölcsérjázmin nevelésénél elkövethetünk (és ami miatt csökkenhet a virágbőség)

Többek között fontos a teleltetés.

A tölcsérjázmin fehér, piros vagy rózsaszín virágaival díszíti a nyári kertet. A trópusi Közép- és Dél-Amerikából származó örökzöld cserepes nálunk a balkonok, teraszok kedvelt növénye. Meleg, napos helyre tegyük.

Ha a növény nem érzi jól magát vagy nem hoz virágokat, akkor leggyakrabban az alábbi 3 tartási hiba a bűnös:

1. A növény nem kap támasztékot

A tölcsérjázmin kúszónövény, amely fajtától függően akár 6 méter hosszú hajtásokat is fejleszthet (a Mandevilla fajok kúszónövényként, míg a Dipladenia fajok bokorként nevelhetők). Éppen ezért mindenképp készítsünk számára rácsozatot, tartószerkezetet, így tud a növény egészségesen fejlődni, a hajtások nem törnek le, a virágok pedig kellő napfényt kapnak. Az új hajtásokat mindig igazítsuk a támasztékra. A tartó készülhet fémből vagy műanyagból, de akár bambuszból vagy fából is.

tolcserjazmin 3 leggyakoribb hiba 02

2. Helytelenül öntözünk

A tölcsérjázmin nyáron sok vizet igényel, azonban a gyökerek nagyon érzékenyek a pangó vízre, rohadhatnak, a levelek pedig potyoghatnak. Az öntözésnél ujjpróbával ellenőrizzük, hogy a talaj mennyire nedves, a felesleget pedig mindig öntsük ki az alátétből.

Annak érdekében, hogy a növényt ne érje hidegsokk, ajánlatos vizet temperálni és lehetőleg legyen mészben szegény, ideális számára az esővíz. A levegő páratartalmat növeljük a rendszeres permetezéssel, ha túl száraz a levegő, felkunkorodnak a levelek. Ősszel, virágzás után csökkentsük a vízadagot, télen nyugalmi időszakban, a telelőben csak keveset locsoljuk.

tolcserjazmin 3 leggyakoribb hiba 03

3. Nem megfelelő az átteleltetés

A legtöbb tölcsérjázmin, így például a brazil tölcsérjázmin és hibridjei nem viselik el az alacsony hőmérsékletet. Ha a hőmérő higanyszála 8 °C alá süllyed, leáll a növekedésük, majd meg is fagynak. Ezért a cserepeseket még időben telelőbe kell vinnünk, amihez egy világos, 8-12 °C közötti helyiség (pl. fűtetlen télikert, üvegház) szükséges.

A melegebb szoba vagy fűtött télikert azért nem megfelelő, mert nem tud nyugalmi fázisba kerülni a növény és a következő évben csökken a virágbőség. Teleltetés előtt az örökzöld növényt vissza kell vágnunk, ez elősegíti a tavaszi kihajtást. Szellőztessünk rendszeresen, és permetezzük vízzel a növényeket. A chilei tölcsérjázmin némileg toleránsabb a hideggel szemben, ha jól bebugyoláljuk, rövid ideig 5 °C-ig kibírja szabadban.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR