Tölcsérjázmin átteleltetése: megéri-e vesződni vele?

Tölcsérjázmin átteleltetése: megéri-e vesződni vele?

Hidegre érzékeny szépség.

A tölcsérjázmin a trópusokról származó virágos dísznövény, amelyet hazánkban leginkább egyéves cserepes növényként tartunk. Azok, akik nem törődnek sokat az átteleltetéssel, ősszel egyszerűen kihajítják, mások viszont gondoskodással próbálják átmenteni tavaszra.

A trópusokon örökzöld, kúszó, virágos félcserjék igazi színpompás virágtengerré képesek az erkélyt vagy a teraszt változtatni. A tölcsérjázmin Mandevilla  néven is ismert.

A kertészetekben kapható fajták általában hibridek, amelyek a vad forma, a brazil tölcsérjázmin (Mandevilla sanderi)  és a bolíviai tölcsérjázmin (Mandevilla boliviensis)  kereszteződéséből születtek. A chilei tölcsérjázmin (Mandevilla laxa)  jobban tűri a hideget, mint a többi faj, ezért alkalmasabb a mi klímánkra.

tolcserjazmin atteleltetese 04
Cristina Sanvito

Rendkívül érzékeny

A forró égövről származó tölcsérjázmin rendkívül érzékeny a hidegre, már 8 °C alatti hőmérsékleten leáll a növekedése. Amennyiben ennél is hidegebb van, a növény megfagy. Kivételt képez a fehérvirágú chilei tölcsérjázmin, amely 0 °C-ig nem bizonyul érzékenynek, sőt ha megfelelően van takarva, akkor akár a -5 °C-ot is képes rövid ideig tolerálni. Általánosságban azonban elmondható, hogy nálunk a tölcsérjázmin csak a nyári hónapokban, májustól kb. októberig érzi jól magát a szabadban, ezért itthon egyévesként tartjuk.

Átteleltetésével megpróbálkozhatunk, azonban már akkor be kell vinnünk, amikor az éjszakai hőmérséklet 8 °C alá esik. Vágjuk vissza előtte a növényt, mind magasságban, mind szélességben. Ennek két előnye van: egyrészt a növény kevesebb helyet foglal, másrészt a visszavágás elősegíti majd a tavaszi megújulást.

Amennyiben ősszel nem tudjuk visszavágni, mert még mindig virágzik a növény, akkor tavasszal is megtehetjük – így néhány héttel később kezd majd virágozni. Vigyázat, a tölcsérjázmin vágásra bőrirritáló nedvet ereszt, ezért viseljünk a gondozásakor kesztyűt!

tolcserjazmin atteleltetese 05
Cristina Sanvito

Nem mindig éri meg átteleltetni

Az átteleltetéshez fontos, hogy a növényünk világos, fagymentes üvegházba vagy fűtetlen télikertbe kerüljön. A tölcsérjázmin egész évben sok fényt igényel, ezért télire is világos helyre tegyük. Éppen ezért a garázs, a pince nem jó választás számára. Az sem megoldás, ha bevisszük a nappaliba, mert a téli fényhiány miatt a nyugalmi fázisban a 8-12 °C-os hőmérséklet az ideális számára. Amennyiben ennél melegebb van, előfordulhat, hogy a következő évben teljesen abbamarad a virágzás.

Állítsuk a növényt lehetőség szerint minél világosabb helyre, de ne direkt napfénybe. Télen is rendszeresen öntözzük, de valamivel kevesebb vízzel, mint nyáron. Tápoldatozni nem szükséges. A tölcsérjázmin nem szobanövény, ezért a telelőhelyén is meglehetősen páradús levegőt igényel. Permetezzük rendszeresen a kúszónövényt szobahőmérsékletű, lágy vízzel, így a kártevőket is kordában tarthatjuk. A növények kivitele a szabadba legkorábban májusban ajánlatos, amikor a hőmérséklet már tartósan 8 °C fölé megy, és elmúlt a fagyveszély. Lassan szoktassuk a külső körülményekhez, és ne tegyük rögtön tűző napra, mert megéghetnek a levelek.

tolcserjazmin atteleltetese 03

A kártevők és kórokozók fertőzésének veszélye különösen magas a téli áttelelési időszakban. Ez részben a zsúfoltságnak köszönhető, részben annak, hogy szárazabb a levegő, benn nincsenek természetes ellenségek és a növényvédelemre is kevesebb gondot fordítunk.

Különösen a pajzstetvek, viaszos pajzstetvek, és a takácsatkák szeretnek megtelepedni a tölcsérjázminon. A fertőzések megakadályozása érdekében rendszeresen szellőztessünk a téli időszakban is a fagymentes napokon, és ellenőrizzük időről-időre növényeinket.

A fertőzést azonnal kezeljük a megfelelő növényvédő szerrel! Vigyázat, a földbe nyomkodott növényvédő pálcák, szerek kevésbé hatékonyak télen, mivel a tölcsérjázmin ilyenkor a növekedést és a tápanyagfelvételt is minimálisra csökkenti. Ezért inkább permetezés vagy szappanos vizes lemosás ajánlatos.

tolcserjazmin atteleltetese 02

A gyönyörű virágözönt biztosító kisebb tölcsérjázminok esetében, amelyek a kosarakban lógnak, vagy a balkont díszítik, általában nem kifizetődő a teleltetés. Az idősebb, nagyobb példányoknál, amelyek a teraszon főhelyen vannak, és amelyeket már igencsak a szívünkbe zártunk, megkísérelhető az átteleltetés. Érdemes lehet vesződni vele, de csak akkor, ha rendelkezünk hozzá megfelelő hellyel, lehetőségekkel. Tudni kell azt is, hogy az áttelelő tölcsérjázmin általában később virágzik, hiszen először új hajtásokat kell fejlesztenie. Ezért akár júniusig is várnunk kell a színes tölcsérekre, miközben a kertészetekben már májusban megvehetjük a növényt.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR