El se hittem, amikor megláttam az első kis olajbogyót a kertemben! Az olajfa éveken át csak vegetált a teraszon, egy nagy kaspóban szomorkodott. Aztán jött a nagy ötlet: mi lenne, ha kiültetném a kertbe? Hát ez lett belőle! Két évvel később már a saját olajbogyóimat nézegetem, és azon gondolkodom, mit is kezdhetnék velük. Ebben a cikkben elmesélem, hogyan lett a "senyvedő kaspófából" termő olajfa, megosztok néhány tippet az olajfa tartásáról, és megosztok egy receptet is, hogyan tartósítsd a termést!
A senyvedő kaspófától a boldog kertlakóig
Aki valaha próbált olajfát nevelni, az tudja, hogy nem egyszerű dolog. Sok évvel ezelőtt kaptam ajándékba egy kis olajfácskát, amit nagy örömmel tettem ki a teraszra, de valahogy nem érezte jól magát a kaspóban. A levelei sárgultak, a növekedése megállt, és évről évre csak szenvedett. Próbáltam mindent: több napfényt, kevesebb vizet, még új földbe is átültettem, de semmi se segített igazán.
Aztán egy hirtelen jött ötlettől vezérelve kiültettem a kert egy védett, napos részére. Gondoltam, veszítenivalóm nincs. Az első évben még nem történt semmi különös, de a második évben már termést is hozott! Úgy tűnik, az olajfa hálás volt a szabad földért és a kertem mikroklímájáért.
Mi kell az olajfának?
Az olajfa nem kifejezetten igényes növény, de azért vannak olyan feltételek, amiket biztosítanunk kell ahhoz, hogy jól érezze magát. Először is, szereti a sok napfényt, úgyhogy érdemes egy olyan helyre ültetni, ahol legalább napi 6-8 órát süt rá a nap. Az öntözéssel viszont vigyázni kell: az olajfa nem szereti a pangó vizet, tehát a jó vízelvezetésű talaj kulcsfontosságú.
Ami pedig a teleket illeti: Magyarországon is egyre melegebbek a telek, így egy védett helyen, például egy déli fal mellett már túlélheti a hidegebb hónapokat. Ha mégis keményebb fagyokkal kell számolni, érdemes takarással védeni a tövét, vagy akár bevinni a növényt egy világos, fagymentes helyre.
Mit kezdjek az olajbogyókkal?
Miután a fa elkezdett teremni, természetesen az első kérdés az volt: mihez kezdjek a terméssel? Az olajbogyó nyersen nem igazán finom, sőt, kifejezetten keserű, de egy kis odafigyeléssel és türelemmel könnyen elkészíthetjük otthon is. Íme egy egyszerű, de nagyszerű recept, amivel elteheted a saját olajbogyóidat!
Recept: olajbogyó eltevése
Hozzávalók
- friss olajbogyók (amennyit a fa termett)
- só
- víz
- ízlés szerint fűszerek: babérlevél, fokhagyma, rozmaring
Elkészítés
- Először is, válogasd át az olajbogyókat, és dobd ki a sérült vagy túl puha szemeket.
- Egy tűvel szurkáld meg mindegyik olajbogyót néhány helyen, hogy a keserűség jobban kijöjjön belőlük.
- Tedd a bogyókat egy nagy tál vízbe, és hagyd ázni 10-12 napig. Naponta cseréld a vizet!
- Amikor letelt az áztatási idő, készíts sós oldatot: minden liter vízhez adj 100 gramm sót. Tedd az olajbogyókat ebbe a sós lébe, és hagyd állni legalább egy hónapig. Ízlés szerint fűszerezheted babérlevéllel, fokhagymával vagy rozmaringgal is.
- Miután elég idő eltelt, a bogyók fogyaszthatók, és sokáig elállnak a hűtőben vagy sötét, hűvös helyen.
A jövő ígérete
Bár Magyarország nem az olajfák hazája, az egyre melegebb éghajlat és a kerti körülmények javulása lehetőséget ad arra, hogy olajfát neveljünk a saját kertünkben is. A saját olajbogyóinkból készült olaj vagy eltéve fogyasztott bogyók pedig igazi különlegességet jelenthetnek az asztalon.
Nem kell tehát messzire mennünk, ha mediterrán ízekre vágyunk, elég, ha körülnézünk a kertünkben! Az olajfám példája mutatja, hogy egy kis kísérletezés és törődés meghozhatja a gyümölcsét – szó szerint.