Meglepetés a kertben: az olajfa, ami Magyarországon is terem!

Meglepetés a kertben: az olajfa, ami Magyarországon is terem!

El se hittem, amikor megláttam az első kis olajbogyót a kertemben! Az olajfa éveken át csak vegetált a teraszon, egy nagy kaspóban szomorkodott. Aztán jött a nagy ötlet: mi lenne, ha kiültetném a kertbe? Hát ez lett belőle! Két évvel később már a saját olajbogyóimat nézegetem, és azon gondolkodom, mit is kezdhetnék velük. Ebben a cikkben elmesélem, hogyan lett a "senyvedő kaspófából" termő olajfa, megosztok néhány tippet az olajfa tartásáról, és megosztok egy receptet is, hogyan tartósítsd a termést!

A senyvedő kaspófától a boldog kertlakóig

Aki valaha próbált olajfát nevelni, az tudja, hogy nem egyszerű dolog. Sok évvel ezelőtt kaptam ajándékba egy kis olajfácskát, amit nagy örömmel tettem ki a teraszra, de valahogy nem érezte jól magát a kaspóban. A levelei sárgultak, a növekedése megállt, és évről évre csak szenvedett. Próbáltam mindent: több napfényt, kevesebb vizet, még új földbe is átültettem, de semmi se segített igazán.

Aztán egy hirtelen jött ötlettől vezérelve kiültettem a kert egy védett, napos részére. Gondoltam, veszítenivalóm nincs. Az első évben még nem történt semmi különös, de a második évben már termést is hozott! Úgy tűnik, az olajfa hálás volt a szabad földért és a kertem mikroklímájáért.

olajfa terem 02

Mi kell az olajfának?

Az olajfa nem kifejezetten igényes növény, de azért vannak olyan feltételek, amiket biztosítanunk kell ahhoz, hogy jól érezze magát. Először is, szereti a sok napfényt, úgyhogy érdemes egy olyan helyre ültetni, ahol legalább napi 6-8 órát süt rá a nap. Az öntözéssel viszont vigyázni kell: az olajfa nem szereti a pangó vizet, tehát a jó vízelvezetésű talaj kulcsfontosságú.

Ami pedig a teleket illeti: Magyarországon is egyre melegebbek a telek, így egy védett helyen, például egy déli fal mellett már túlélheti a hidegebb hónapokat. Ha mégis keményebb fagyokkal kell számolni, érdemes takarással védeni a tövét, vagy akár bevinni a növényt egy világos, fagymentes helyre.

olajfa terem 03

Mit kezdjek az olajbogyókkal?

Miután a fa elkezdett teremni, természetesen az első kérdés az volt: mihez kezdjek a terméssel? Az olajbogyó nyersen nem igazán finom, sőt, kifejezetten keserű, de egy kis odafigyeléssel és türelemmel könnyen elkészíthetjük otthon is. Íme egy egyszerű, de nagyszerű recept, amivel elteheted a saját olajbogyóidat!

Recept: olajbogyó eltevése

Hozzávalók

  • friss olajbogyók (amennyit a fa termett)
  • víz
  • ízlés szerint fűszerek: babérlevél, fokhagyma, rozmaring

Elkészítés

  1. Először is, válogasd át az olajbogyókat, és dobd ki a sérült vagy túl puha szemeket.
  2. Egy tűvel szurkáld meg mindegyik olajbogyót néhány helyen, hogy a keserűség jobban kijöjjön belőlük.
  3. Tedd a bogyókat egy nagy tál vízbe, és hagyd ázni 10-12 napig. Naponta cseréld a vizet!
  4. Amikor letelt az áztatási idő, készíts sós oldatot: minden liter vízhez adj 100 gramm sót. Tedd az olajbogyókat ebbe a sós lébe, és hagyd állni legalább egy hónapig. Ízlés szerint fűszerezheted babérlevéllel, fokhagymával vagy rozmaringgal is.
  5. Miután elég idő eltelt, a bogyók fogyaszthatók, és sokáig elállnak a hűtőben vagy sötét, hűvös helyen.

olajfa terem 04

A jövő ígérete

Bár Magyarország nem az olajfák hazája, az egyre melegebb éghajlat és a kerti körülmények javulása lehetőséget ad arra, hogy olajfát neveljünk a saját kertünkben is. A saját olajbogyóinkból készült olaj vagy eltéve fogyasztott bogyók pedig igazi különlegességet jelenthetnek az asztalon.

Nem kell tehát messzire mennünk, ha mediterrán ízekre vágyunk, elég, ha körülnézünk a kertünkben! Az olajfám példája mutatja, hogy egy kis kísérletezés és törődés meghozhatja a gyümölcsét – szó szerint.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR