A cserépben nevelt paradicsom is sok kilót terem

A cserépben nevelt paradicsom is sok kilót terem

Mégpedig a legfinomabb paradicsombogyókat termi, hiszen a cserép általában a napos teraszon vagy az erkélyen áll, ahol a növény magába szívja a napsütést. Íme, a termesztés menete.

A paradicsom cserépben történő nevelésében nincsen semmi újdonság. Nagyszerű módja annak, hogy kedvenc kerti haszonnövényünket helyszűkében is termeszteni tudjuk és élvezhessük pompás, zamatos termését. De könnyen termeszthetjük a paradicsomot akasztós kosarakban is, csakúgy, mint balkonládákban, virágládákban, illetve sok más típusú konténerben. A paradicsom cserepekben vagy műanyag növénytartókban való sikeres termesztéséhez egyszerűen párosítsuk össze a kiválasztott paradicsomfajtát a neki legjobban megfelelő konténerrel és biztosítsuk a helyes gondozást.

Paradicsom az erkélyen

Paradicsomtermesztés konténerekben

A paradicsom könnyen termeszthető konténerekben. Ahhoz, hogy a legjobb terméshozamot érhessük el a konténerben termesztett paradicsommal, figyelembe kell vennünk a paradicsom végleges méretét, hogy az annak megfelelő konténert választhassuk ki. Például, a kisebb fajták jól érzik magukat az akasztós kosarakban vagy balkonládákban is, míg a nagyra növő fajtáknak érdemes egy stabilabb falú, 18-20 literes edényt beszereznünk.

Ügyeljünk arra, hogy a cserép elég mély legyen, hogy elegendő helyet biztosítson a növény fejlődő gyökérzetének. A normál 30 cm mély és ugyanilyen átmérőjű növénytartó alkalmas a legtöbb növény számára. Alapvetően bármilyen nagyságú konténer szóba jöhet a 20 literes vödrökig bezáróan. Ami a legfontosabb: győződjünk meg róla, hogy a konténer megfelelő vízelvezetéssel rendelkezik, azaz vannak az alján vízelvezető nyílások.

Konténerben nevelhető paradicsomfajták

Számos paradicsomfajta nevelhető konténerben. Amikor paradicsomot kiválasztunk, először azt nézzük meg, hogy determinált (bokros) vagy pedig folytonos növekedésű-e. Általában a bokros paradicsomfajták előnyösek, de szinte bármilyen fajtával szerencsével járhatunk. Ezeket a fajtákat nem szükséges kikaróznunk. Milyen determinált és folytonos növekedésű paradicsomfajták vannak? >>

Hogyan tartsunk paradicsomot cserépben?

Töltsük meg a cserepet laza, porhanyós, jó vízvezető ültetőkeverékkel. Célszerű lehet némi szerves anyaggal gazdagítanunk, mint például a korhadt faforgács vagy a trágya. Készíthetünk ültetőmixet például virágföld perlit, tőzegmoha és komposzt egyenlő arányú keverékéből.

A paradicsommagokat a lakásban csíráztassuk ki kora tavasszal, vagy pedig vásároljuk előnevelt palántákat, amikor kaphatóak lesznek a lakóhelyünkhöz közeli kertészetekben, piacokon.

Paradicsom

A kikarózást igénylő paradicsomfajták esetében érdemes már jó előre gondoskodnunk a ketrecekről vagy karókról.

Helyezzük a konténert teljes napfénnyel megvilágított helyre, naponta ellenőrizzük, és szükség szerint öntözzük – általában heti gyakorisággal, illetve a meleg vagy száraz időszakokban ennél sűrűbben. A nyár közepén kezdjünk el kijuttatni vízben oldódó műtrágyát minden második héten, és ezt a vegetációs időszak végéig ismételjük meg.

A cserépben nevelt paradicsomok tartása tehát egyszerű, és ugyanannyi termésre számíthatunk, mint a kertbe kiültetett paradicsomtövek esetében.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR