A csipkebogyólekvár tartósító nélkül is hosszú ideig eláll

A csipkebogyólekvár tartósító nélkül is hosszú ideig eláll

Három összetevőből készül.

Csupán csipkebogyót, cukrot és vizet használ lekvárjához Kedves Gabriella, aki sok-sok éves lekvárfőzési tapasztalatának a csipkebogyólekvár készítésekor is hasznát veszi. Az alábbi sorokban elmondja, hogyan főzi be a kirándulások alkalmával begyűjtött termést finom és tartós lekvárrá.

csipkebogyolekvar cukorral 02

Kertes házban nőttem fel. Abban a kis kertben minden volt, amit anyukám szorgalmasan el is tett télire. Én ezt láttam, tanultam tőle, abban a generációban nőttem fel, amikor a háziasszonyok mindent, amit lehetett, befőztek.

Gyermekként az én feladatom volt, hogy a lekvárt kavarjam, ami persze nem nagyon tetszett, inkább mentem volna játszani...

Asszonyként milyen jók voltak a szerzett tapasztalatok! Ahogy mondják, minden, ami az utamba kerül, üvegben köt ki. Imádok befőzni, tudom , hogy mi van az üvegben.

csipkebogyolekvar cukorral 03

Nálam a lekvár a csipkebogyónál kezdődik, azt követi az eper-, majd a sárgabarack- és így tovább a kivi- meg fügelekvárig. Több mint 20 éve kezdtem el a csipkebogyóval foglalkozni, szárítani teának és lekvárt főzni belőle. Szeretünk kirándulni, így mindig keresztezi utunkat egy-egy szép csipkebokor.

Azt mondják, hogy akkor jó a csipkebogyót szedni, amikor már megcsípte a dér, akkor nagyobb a cukor- meg a vitamintartalma. Én nem mindig várom meg ezt a kései időt, amikor már szép piros, akkor én már szedem.

Jól megmosom, levágom a "bajuszát", kettéhasítom és bő vízben felteszem főni. Amikor látom, hogy már kezd a víz felszínére feljönni a mag, meg már kezd a héja kiválni, akkor a krumplitörővel még jól rásegítek egy kicsit, jól megnyomkodom. Körülbelül úgy 2 órányit főzöm. Hagyom másnapig lefedve hűlni, vagy legalább 2-3 órányit, hogy pihenjen, puhuljon.

csipkebogyolekvar cukorral 04

Utána szőrszitán kéne, de mivel az nincs, megteszi a rozsdamentes levesszűrő is – átpasszírozom. Ez nem épp a legkönnyebb szórakozás, de valamit valamiért.

Közben hígítani kell, hogy át lehessen passzírozni, de a hígítás szépen elfő. Utoljára már csak egy gombóc szőr marad a szitában.

Visszateszem főni, hát eltelik 2-3 óra is, amíg olyan sűrű lesz, hogy beletehetem a cukrot. Úgy a fele adag el fog főni. Kavarni addig csak úgy néha kell, de amikor már benne van a cukor, akkor nem szabad elmenni mellőle. Cukrot ízlés szerint teszek mindenbe, mi nem szeretjük nagyon édesen. Sűrűre főzöm, irány az üveg és száraz dunszt.

csipkebogyolekvar cukorral 05

Nagyon sokáig eláll, semmi tartósítószert nem használok. Csak só vagy cukor kellő mennyiségben, mibe mi kell.

2-3 kilónyi bogyóból úgy 6-7 kis üveg lekvár lesz. Az idén 3 adagot főztem. Spájzban, garázsban tárolom, száraz helyen.

csipkebogyolekvar cukorral 06

Imádjuk a vajas-lekváros, vagy a csak lekváros kenyeret: valahogy íratlan törvény lett, hogy a reggelit egy fél szelet lekváros kenyérrel fejezzük be.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR