A cukkini éretlenül érett

A cukkini éretlenül érett

Néhány apró trükköt kell csak ismernünk ahhoz, hogy friss, zsenge és könnyen elkészíthető cukkinit választhassunk a piacon vagy szüretelhessünk a kertünkben.

A cukkiniről egy dolog biztosan eszünkbe jut: a zöld szín. Tulajdonképpen egyik legnagyobb értéke is ebben rejlik. Ez a zöldség egy éretlenül, zölden fogyasztott tök, amely véletlenül sem egyezik meg a laskatökkel vagy főzőtökkel. A tökfélék között akad még olyan, amit akár éretlenül is fogyaszthatunk (például a főzőtök vagy a csillagtök), de sokukat csak teljes érettségben ehetjük, ez előtt ugyanis a termés nagyon keserű.

Cukkini

A klorofill titka

Derítsük ki, mitől zöld a cukkini! Lehet, hogy nem meglepő, ami most következik. Ennek a tökfélének a zöld színe pont attól az anyagtól van, amely a levelek vagy a növényi szár színét is adja: a klorofilltól. A klorofill teszi lehetővé, hogy a fotoszintézis működhessen, azaz a növény napenergiából testet építhessen. Ez a molekula jelenti a kapcsolatot a Nap sugarai és a növény többi része között. Úgy működik, mint egy domború felületű lencse: a beérkező napfény piciny energianyalábjait egyesével összegyűjtve továbbítja azokat a növény belsejébe. Azért épp zöld a klorofill, mert a piros fénytartományt nyeli el és így a mi szemünk zöldnek látja a leveleket, szárat, illetve jelen témánkat, a cukkinitermést.

A klorofillnak gyógyhatásait is felfedezték: ahogy a színanyagok többségének, ennek az anyagnak is antioxidáns - szabad gyököket megkötő - hatása van. Ez azt jelenti, hogy a rákos megbetegedések jelentős részéért felelős szabad gyökök egy részét megköti, így bizonyos mértékben csökkenti a kóros elváltozások kialakulásának kockázatát.

A virága közelről

Vajban sült tökvirág

Mennyire legyen éretlen az a cukkini? Erre nemigen született még konkrét válasz. Ha a franciák és az olaszok ízlésének megfelelően válaszolunk, akkor "a lehető legfiatalabb". Ez olyannyira igaz, hogy ezek az európai népek azt szeretik, ha még a virág is rajta van a picinyke termésen; sőt, néha azt sem várják meg, amíg a termés kezdeménye kialakul, magát a virágot szedik le. Ezeket a sárga tökvirágokat azután forró vajban (előtte bundázva vagy anélkül) kisütik és remek csemegét készítenek belőle.

Csak frissen zsenge

Mi magyarok egyelőre a 15-25 centiméteres terméseket kedveljük legjobban. Ennél idősebbet vagy nagyobbat nem érdemes választani, mert azok héj alatti része már szálkás, a magjai pedig túl nagyok, így szinte lehetetlen úgy elkészíteni őket, hogy rághatók legyenek, de ne legyenek túlfőzve. Azért nehogy elrémüljön bárki is a cukkinivásárlástól: a profi kertészek tudják, mit szeretünk, így legfeljebb saját kertünkből kerülhet asztalunkra egy-egy magokkal teli, szívós példány.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR