Cukkini a piacon és a kertben

Cukkini a piacon és a kertben

Melyik a jobb megoldás: megvenni vagy megtermelni? Mindkét cukkini-beszerzési megoldásnak megvannak a maga fortélyai. Most mindenkit beavatunk!

Cukkini? Egzotikusnak, mediterránnak tetszik a neve. Szigorúan véve az is. Mára azonban hazánkban is népszerű lett és sokunk belátta, hogy nagyon finom és sokoldalú zöldségről van szó. Hát ne zárkózunk el sem a fogyasztástól, sem a kertbe való ültetésétől.

Köret lesz belőle
Készül a cukkinis köret Kaldeneker György konyhájában. Recept itt.

Tököt már nagyon régóta ültetünk-vetünk kertünkbe - hagyományosan a kukorica közé. A cukkini esetében nem kell attól tartanunk, hogy megállhatatlanul kúszik mindenfelé, mint a tökök egy része vagy a dinnye. A cukkini földön heverő szárait egy központos tengelyből fejleszti, nincsenek indái. Ha viszont dinnyét vagy más tökfélét is ültetünk a közelébe, számítsunk arra, hogy azok beporozzák a cukkinit is, amely ennek hatására kereszteződik, később kúszóvá válik.

Vessük vagy palántázzuk?

Házikertben próbálkozhatunk magvetéssel is, vagyis a cukkinimagok közvetlenül a talajba való vetésével, azonban a kelés és növekedés biztonságát növelhetjük, ha kora tavasszal a szoba ablakának belső párkányán, tejfölös poharakban nevelt kicsiny palántákat ültetünk ki. A szabadban gondozásra sincs már szükség; elég, ha egyszer-kétszer megkapáljuk, utána szépen kifejlődik a növény és már nem árthatnak neki a gyomok sem. Ez még inkább igaz akkor, ha kukorica közé tesszük. Így a palántáknak még épp elég fény jut, de a gaz a sűrűn vetett kukorica alatt nem burjánzik. És már csak várnunk kell és figyelnünk. (Bővebben a cukkinitermesztésről itt olvashatsz!)

Hűtőben tároljuk, ne száron!

Aranysárga virágainak megjelenésekor már tervezhetjük is, hogy a követező héten milyen cukkinis salátát vagy cukkinifőzeléket készítünk, ugyanis a termések kialakulása nagyon gyorsan zajlik. Érdemes inkább korábban leszedni a terméseket, nem kell megvárni, hogy túlságosan megérjen. Az első termés kialakulásától rendszeresen, naponta-kétnaponta ellenőrizzük a növényeket, mert folyamatosan fejlődnek az újabb és újabb cukkinik. Ha nem akarjuk azonnal megfőzni a kertünkből származó terméseket, akkor is érdemes a főzésre alkalmasakat levágnunk, ugyanis a hűtőben 4-5 napig jól eláll, míg a tövön hagyva gyorsan elöregszik.

Cukkini-süti
Ez bizony cukkiniből készült süti, nyam-nyam. Recept itt.

Tippek vásárláshoz

Amennyiben mégis úgy döntenénk, hogy az egyszerűbb megoldást választjuk, és a piacon szerezzük be betevő cukkininket, akkor nem árt, ha megszívleljük a következő tanácsokat.

Legfontosabb szempontok:

legfeljebb 25 cm-es méret
fényes felület
élénkzöld szín
rugalmasan puha bőr és hús
rövid (legfeljebb 5 cm-es), zöld terméskocsány.

Fontos, hogy olyan cukkinit válasszunk, amelynek színe élénk zöld, húsa pedig rugalmas.

A fényes felület és a nem túl nagy méret arról tanúskodik, hogy a növény még fiatal, és ennek megfelelően zsenge. A termés idősödésével a héja megkeményedik, ezért - ha a zöldséges nem látja - finoman nyomkodjuk meg: ha túl puha, akkor valószínűleg nem frissen szedték, míg ha túl kemény, akkor túlkoros a termés. A rövid és zöld színű terméskocsány (a termés "szára") szintén az éretlen - és ezért fogyasztásra megfelelő - termésre utal. Ha a kocsány elsárgult, akkor a cukkini már túlérett.

Ki szereti a cukkinit? Mi készül belőle?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR