A cukkini betegségei

A cukkini betegségei

A hazai kiskertekben is egyre népszerűbb cukkininek egy sereg pusztító betegséggel kell felvennie a harcot.

cukkini

Lássuk, melyek a növényt veszélyeztető leggyakoribb betegségek; adunk továbbá néhány hasznos tippet, tanácsot mindezek kivédésére.

cukkini

A fitoftórás rothadás súlyos gombás betegség, amely a tökféléket, köztük a cukkinit is sújtja (itt például a paradicsomot is). Palántadőlést okoz, valamint levélfoltosságot, a levelek penészesedését, gyökér- és termésrothadást, továbbá különböző elváltozásokat a növény szárán.

A betegség ellen úgy védekezhetünk a leghatékonyabban, ha a növényt jó vízelvezetésű kerti talajba ültetjük. Hogy megakadályozzuk a terjedését, fontos, hogy a cukkinipalántákat a többi veszélyeztetett növénytől - mint például a padlizsán, paradicsom és egyéb tökfélék - kellő távolságra ültessük.

Az is sokat segít, ha a növényt kis halmokra ültetjük, szemben a sík talajjal. Részesítsük előnyben továbbá a rezisztens fajtákat, és ne felejtsük el használat után letisztítani a kerti szerszámokat, eszközöket, valamint a cipőnket a betegség terjedésének megelőzésére.

A tökfélék plectosporium betegsége olyan gombás betegség, amely a földben több éven keresztül is képes áttelelni. A spórák a széllel terjednek, a hűvös, csapadékos időjárás pedig elősegíti a betegség terjedését. Könnyen felismerhetjük: a száron fehér, rombusz alakú, míg a termésen és a leveleken kerek elváltozások jelennek meg.

Súlyos fertőzés esetén a szár és a levélnyelek fehérré válnak, majd a levelek elhalnak. A rothadást előidéző kórokozók megfertőzik a termést is.

A betegséget úgy előzhetjük meg a legeredményesebben, ha csepegtető öntözést alkalmazunk a felülről való öntözés helyett. A termés leszüretelése után a növény maradványait forgassuk be a földbe, amellett, hogy hároméves vetésforgót alkalmazunk, valamint biztosítjuk a megfelelő légáramlást, szellőzést a veteményesben. Jelentősebb mennyiségű tő esetén érdemes lehet mindezek mellett gombaölő szert is bevetnünk a betegség megfékezésére.

A tökfélék mozaikvírusa a magokban áttelelő betegség, amelyet a pöttyös és csíkos uborkabogarak terjesztenek. A kifejlett növény fertőzött levelein hólyagos deformációk jelennek meg, megkeményednek, valamint (pettyezett) zöld mozaikminta figyelhető meg rajtuk. A fiatal növények levelei eltorzulnak és sápadt színűvé válnak. Úgy előzhetjük meg, ha a betegségtől mentes vetőmagokat használunk, valamint célzottan írtjuk az uborkabogarakat.

A cukkini sárga mozaikvírusa szintén azok közé a betegségek közé tartozik, amely a leveleken pettyezettséget, mozaikfoltosságot okoz. A betegség levéltetvekkel, azok szúró-szívó szájszervei révén terjed. A kínai alkörmös (Phytolacca acinosa) és egyéb gyomok vírusgazdák, amelyeken megtelepednek a vírust terjesztő rovarok.

Ennek megfelelően gyomirtásal megelőzhetjük a betegséget. A legcélszerűbb megoldás azonban, ha eleve mozaikvírus-ellenálló fajtákat ültetünk.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?