A fahamu komposztálása: tudjunk meg róla többet!

A fahamu komposztálása: tudjunk meg róla többet!

Vajon jót tesz-e a komposzthalomnak, ha oda hordjuk a fahamut?

A válasz röviden: igen! Mivel a hamu nem tartalmaz nitrogént és nem perzseli meg a növényeket, hasznos lehet a kertben, különösen ha előtte a komposzthalmot is megjárta. A fahamu hozzáadásával készült komposzt értékes mész- és káliumforrást jelent a kert számára, amellett, hogy egyéb hasznos nyomelemeket is bőven tartalmaz.

fahamu komposztalasa 02

Hamu: kályhából a komposztba

A hamu komposztálása ideális módja annak, hogyan vegyük igazán jó hasznát a kertben. A tüzelés során keletkezett hamut mindenekelőtt felhasználhatjuk a komposzthalom semleges kémhatásának fenntartására. Nem beszélve arról, hogy a folyamat végén különböző tápanyaggal gazdagíthatjuk a kert talaját. A komposztban lebomló anyagok némileg savas kémhatásúak lehetnek, de a fahamu jótékonyan ellensúlyozza ezt, mivel a kémhatása a lúgos felé tolódik el.

A kerti grillezés során eltüzelt szénből keletkezett hamut azonban jobb, ha nem használjuk fel a kertben. A keletkezett végtermékben ugyanis különböző adalékanyagokból származó vegyületek is lehetnek, amelyek károsan hathatnak a növényekre, különösen nagyobb mennyiségben. Ezért jobb, ha ragaszkodunk a jól bevált fahamuhoz, feltéve, hogy az eltüzelt fa nem volt kezelve vagy festve.

fahamu komposztalasa 03

A fahamu komposztálása a kerti felhasználás előtt

A fahamu rendszerint megnöveli a talaj pH-értékét, ezért nem célszerű komposztálás nélkül a növényeink közvetlen közelében felhasználnunk azt. Gondolunk itt elsősorban a kifejezetten savas közeget kedvelő növényekre, köztük a rododendronra, az azáleára vagy az áfonyára. Továbbá, nagy mennyiségben a fahamu gátolhatja a növények növekedését, útját állva például a vas felszívódásának. Ha egy mód van rá, ne alkalmazzuk tehát közvetlenül, kivéve, ha egy talajvizsgálat alacsony pH-értéket vagy alacsony káliumszintet állapít meg.

Ha a keletkező fahamut a komposzthalomra hordjuk, ezzel megelőzhetjük az esetleges későbbi problémákat. Idővel, a komposztálódást követően a hamu már biztonságosan kijuttatható a kertbe mint teljes értékű szerves trágya.

A fahamu hozzáadásával készült komposzt a talajminőség javítása mellett a növények töve köré kijuttatva előnyös lehet abból a szempontból is, hogy távol tart bizonyos kártevőket, például a meztelen- és házas csigákat.

A komposztált fahamuval gazdagíthatjuk tehát a kert talaját, amellett, hogy kényelmesen és környezetbarát módon tudunk "megszabadulni" a kályhában vagy kültéri tűzrakó helyen keletkezett végterméktől.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR