Pontról pontra: a kerti takarónövényzet 10 nagy előnye

Pontról pontra: a kerti takarónövényzet 10 nagy előnye

Minden élő szervezetnek szüksége van különböző tápanyagokra az egészséges fejlődéshez, növekedéshez. Nincs ez másképp a kerti növények esetén sem, amelyek táplálását természetes úton is megoldhatjuk.

Minden alkalommal, amikor virágot ültetünk, zöldséget termesztünk a kertben, kimerítjük a kert talaját: felhasználódnak belőle a létfontosságú ásványi anyagok, illetve szerves anyagok. Ha ezeket nem pótoljuk rendszeresen, a talaj elveszíti azon képességét, hogy megfelelően táplálni tudja a növényeinket.

Hogy a kertünk talaja ismét tápdús legyen, érdemes tehát olyan, gyorsan növő takarónövényzettel beültetnünk, amelynek elsődleges célja a talaj feljavítása. A takarónövényzet, amelyet nem véletlenül zöldtrágyának is nevezünk, megelőzi a talajeróziót, segít a gyomok elleni védekezésben, nem beszélve arról, hogy olcsón, könnyen kivitelezhető eljárásról van szó.

Mindehhez célszerű tudnunk, hogy mit és mikor ültessünk zöldtrágyának, illetve, hogy milyen tulajdonságok jellemzik az ideális takarónövényt. Kitűnő választás például a hüvelyesek rendjébe, ezen belül a pillangósvirágúak családjába tartozó takarmánybaltacim (tudományos neve: Onobrychis viciifolia, régies elnevezései: csacsiöröm, szamárhere, pulykafű), amely mutatós virágú, gyorsan terjedő évelő. Felemelkedő szárai a 60-80 centimétert is elérhetik. További népszerű növények a zöldtrágyázáshoz: takarmányrepce, fehér mustár, olajretek, facélia, pohánka.

takaronovenyzet 10 elonye 01

Következzen tehát 10 pontba szedve, miért is olyan hasznos a kertben a takarónövényzet!

A takarónövényzet ültetésének 10 legnagyobb előnye

1. Könnyen megterem

A zöldtrágya és a takarónövények különösen jó szolgálatot tesznek a téli hónapokban, amikor is kevés a kertben a komposztnak való.

2. Biztosítja a napi szükséges vitaminmennyiséget

A takarmánynövények lassan, fokozatosan adják át a talajnak a szükséges ásványi anyagokat, illetve szerves anyagokat.

3. Vonzza a hasznos rovarokat

A takarónövények a kertbe vonzzák a hasznos rovarokat, amelyek gondoskodnak a virágok beporzásáról, illetve megtizedelik a káros rovarokat.

takaronovenyzet 10 elonye 02

4. Elnyomja a gyomokat

Elsősorban a gyorsan növő takarónövények alkalmasak arra, hogy elfojtsák a gyomnövényeket, még mielőtt azok igazán felütnék a fejüket a kertben.

5. Megköti a tápanyagokat

A szezonon kívül beültetlenül hagyott földterületből idővel kimosódnak az értékes tápanyagok. A takarmánynövények gyökerei képesek ezeknek a létfontosságú tápanyagoknak a megtartására, amelyeket aztán a virágok és a zöldségek hasznosítani tudnak.

6. A talajerózió ellen hat

Sem a szél, sem az eső, sem a hó nem fogja tudni a talajt elmosni. Az időjárási körülmények kihatnak a talajra és eróziót okoznak. A takarónövények lombja segít a talajt a helyén tartani.

takaronovenyzet 10 elonye 03

7. Tápanyagpumpaként működik

A hosszú gyökerű takarónövények gyökérzetén keresztül a fontos tápanyagok a talaj mélyéből a talajfelszín közelébe vándorolnak, ahol a különböző dísznövények, illetve zöldségfélék hasznosítani tudják azokat.

8. Nagy mennyiségű nitrogént köt meg

A pillangósvirágú takarónövények igencsak kedvelik a nitrogént: megkötik a légköri nitrogént és a gyökérgümőikben tárolják azt. A talaj megművelése során ez a nitrogén felszabadul és értékes tápanyagként áll az odaültetett növények rendelkezésére.

9. Lazítja a talajt

A takarónövények gyökerei fellazítják a kötött, tömörödött talajt. A laza talajszerkezet pedig kedvez a földigiliszták áldásos tevékenységének, amelyek még porhanyósabbám morzsalékosabbá teszik azt; általuk a talaj képes lesz jobban megtartani a nedvességet, lassabban szárad ki.

10. Természetes talajjavítóként funkciónál

A zöld takarónövényzet révén műtrágyák kijuttatása nélkül, természetes úton tudunk javítani a talaj minőségén. Ráadásul, ha négyzetméterre átszámítjuk, a legtöbb esetben olcsóbb megoldást jelent a takarónövényzet ültetése, mint a műtrágya.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR