Ültess szalmabálába, megéri kipróbálni

Ültess szalmabálába, megéri kipróbálni

Fura ötlet, ugye? A szalmabála meghálálja, mert megtartja a vizet és melegebb is, mint a talaj.

Sok kísérletező kertész keresi a legújabb, legérdekesebb biokertészeti módszereket, nekik lehet érdekes a szalmabálás ültetés.

Igaz furcsa ötlet, de valójában sok előnye van, a kivitelezése sem jelent nagy gondot.

szalmabala agyas 02

A bálás ültetés azt jelenti, mint a nevében is benne van, hogy a növényeket a szalmabálák tetejére ültetjük. A szalmakockákat előzőleg jól be kell nedvesíteni, vékonyan földet kell rászórni, és tápanyaggal kell ellátni. Ezután hagyományos módon el lehet szórni a magot, illetve ki lehet ültetni a palántákat.

Ennek a módszernek az a haszna, hogy nem kell nagyon lehajolni a munkálatok elvégzésekor. Fontosabb azonban, hogy az összekötegelt szalmakupac jó vízgazdálkodási képességgel rendelkezik. A szalma komposztként is funkcionál, bomlása során tápanyagot biztosít a beültetett zöldségeknek. Egy másik előnye, hogy a bála hőmérséklete gyorsabban követi a levegőét, mint a talaj, így kora tavaszi ültetéskor hamarabb kezdhetjük a munkálatokat, ősszel pedig a fagykárok mérsékelhetőek. A bálák hamarabb is kihűlnek, ezért mindenképpen napos, meleg helyre kell telepíteni őket.

szalmabala agyas 01

További praktikuma, hogy a bálás ültetéssel kihagyható az ásás, a talaj előkészítése, nem kell gyomtalanítani vetés, palántázás előtt, utána is csak kismértékben.

szalmabala agyas 03

Hátránya is van. Ugyanis a gyepre helyezett bálák biztosan kipusztítják maguk alatt a füvet, a szükséges trágyázás miatt kellemetlen szag terjenghet és idővel szétbomló bálák pedig nem szép látványt nyújtanak.

A témáról itt olvashatsz még: http://hobbikert.hu/magazin/szalmabalabol-kiskert.html

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR