A fekete orchidea misztériuma: valóban létezik?

A fekete orchidea misztériuma: valóban létezik?

Mítosz vagy valóság? Ez a kérdés foglalkoztatja a növénybarátokat.

Ha megkérdezzük azokat, akik hisznek az unikornisokban és a sellőkben, hogy létezik-e fekete orchidea, azonnal rávágják, hogy igen, természetesen létezik. Ha viszont egy szakértőt kérdezünk meg ugyanerről, akkor a válasz nemleges. Nem, fekete orchidea nem létezik. Hasonlóképpen nem nőnek fekete tulipánok, rózsák, illetve egyéb fekete szirmú virágok sem. A helyzet ugyanis az, hogy tisztán fekete színű virág nincsen. Ezt a tényt minden bizonnyal csalódottsággal fogadják mindazok, akik szívesen kapnának vagy adnának ajándékba fekete színű virágot különböző alkalmakkor, legyen az szalagavató, fontos évforduló vagy halloweeni mulatság. Sajnos a teljesen fekete virágok általában nem valódiak, hanem selyemből vagy papírmaséból készítik azokat.

fekete orchidea letezik e 03
sunoochi

A mesebeli fekete orchidea körüli felhajtás már a 19. században elkezdődött, tehát nem a nemesítők új keletű lelkesedéséről van szó. Már akkor sokak fantáziáját megragadta a fekete orchidea előállításának gondolata, lehetősége. Páran azok közül, akik nem jártak sikerrel, a kudarcukat valamilyen csalással próbálták leplezni. Nem jártak nagyobb szerencsével, mint azok, akik tiszta fekete tulipánt vagy rózsát szerettek volna kikísérletezni. A remény sokakat még napjainkban is éltet, és újabb köröket futnak azért, hogy fekete orchideát prezentálhassanak az egyre növekvő igény kiszolgálására.

fekete orchidea letezik e 02
sunoochi

A régi korok írói, költői és egyéb tollforgatói mind versben, mind prózai művekben azzal riogatták olvasóikat, hogy a fekete virág megidézheti a gonosz szellemeket. És bár az ilyen és hasonló történetek igen izgalmas olvasmánynak bizonyultak, csupán a képzelet szülöttei voltak; a kézzelfogható, valódi fekete orchidea kitenyésztése még mindig várat magára.

fekete orchidea letezik e 04
Maja Dumat

Természetesen vannak virágok – az orchideák között is – amelyek színe annyira sötét, hogy szinte feketének látjuk. Ez a szín azonban rendszerint a lila valamely intenzív sötét tartományához tartozik. A sötét virágú orchideák közül az egyik legismertebb egy Ausztráliában őshonos fajta, a Cymbidium canaliculatum var Sparkesii. Színe nagyon sötét vörösesbarna, mézajkán egy kevés fehérrel és sötétlilával. A növény eredeti élőhelyén magas fák ágain, hasadékaiban nő.

A népszerű és eredeti "fekete orchidea", a Trichoglottis brachiata (philippinense var brachiata)  egy teljesen más orchideafajta. Színe többnyire bársonyos sötétvörös és sötétlila, amelyeket azonban még távolról sem nevezhetünk feketének. Ennek ellenére a köztudatban mégis a "fekete orchidea" néven él.

fekete orchidea letezik e 05

Mindent összevetve, léteznek olyan közkedvelt orchideafajták, amelyek színe a nagyon sötét csokoládébarnától a kávébarnáig vagy mélyliláig terjed, ennek ellenére a természet sajnos nem volt annyira nagyvonalú hozzánk, hogy egy teljesen, száz százalékosan fekete fajtával ajándékozzon meg bennünket.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR