Kerti zöldségek szemfüles tárolása

Kerti zöldségek szemfüles tárolása

Ha sokat terem, hova tegyem? - mégpedig a jó kertész nem szívesen dobna ki semmit a fáradságos munkával megtermelt konyhakerti zöldségeiből. Van megoldás!

Az őszi betakarítás idejére beérik a kertész munkájának "gyümölcse", jelen esetben zöldsége. Végre úgy érezzük, valóban megérte a sok-sok fáradozás a veteményesben. Az egyik legintenzívebb időszak következik: learathatjuk a bőséges termést. A kert kincseinek begyűjtése és tárolása azonban meglehetősen sok munkával jár. Lássuk, melyek ezek!

Tippek a termés tárolására

A termények megfelelő – rövid vagy hosszú távú – tárolásával a minimálisra csökkenthetjük a veszteséget ebben a hektikus időszakban. A megfelelő csomagolás, tárolás és kezelés jelenti a garanciát arra, hogy még sokáig bővelkedhetünk a jóban. Az alábbi tanácsok segítenek a termés helyes tárolásában, tartósításában. Munkánk során feltétlenül ügyeljünk az alapvető – a különböző termésfajtánként esetlegesen eltérő – élelmiszerbiztonsági szabályok betartására a konyhában.

A friss zöldség tárolása

Ismernünk kell a zöldségek helyes kezelését a begyűjtéstől kezdve a tárolás megkezdéséig, ez ugyanis a kulcsa annak, hogy ne vesszen kárba a minél bőségesebb termés előállítására fordított időnk és energiánk. Minden zöldségfélét tisztára mosva és szárazon tegyünk el, ügyelve arra, hogy a termés héját ne sértsük fel, ha esetleg súrolnunk kell. Tiszta vízzel dolgozzunk (szappant ne használjunk), hogy az esetleges szennyeződéseket eltávolítsuk. A megmosott zöldségeket tiszta törölközőkre fektetve hagyjuk megszáradni.

friss zoldsegek tarolasa 01

Megfelelő hűtés

A legépebb (fel nem vágott) zöldségeket, ahogy vannak, be is tehetjük a hűtőbe. Töltsük fel a zöldségtároló rekeszeket, tálakat. Az olyan leveles zöldségeket, mint a fejes saláta vagy a spenót, lezárható vászonzacskókba téve tároljuk. A legtöbb zöldségféle remekül eláll a hűtőben úgy egy hétig. Azonban minél tovább tart a hűtés, potenciálisan annál több értékes tápanyagot fognak veszíteni a zöldségek, így gyorsan ki kell dolgoznunk pár lehetséges forgatókönyvet a hosszabb távú sikeres tárolás érdekében.

A friss zöldség betakarása

Egyes zöldségféléket betakarva hosszú ideig is tudunk tárolni egy állandó hőmérsékletű környezetben. Egészen a közelmúltig elterjedt gyakorlat volt a gyökérzöldségek, mint például a sárgarépa vagy burgonya homokban való átteleltetése, ami megfelelő hőszigetelést nyújtott a legzordabb időjárási körülmények között is.

Manapság a legtöbben a burgonyát, sütőtököt vagy hagymát zöldséges veremben vagy száraz, hűvös kamrában tárolják. Néhány zöldségféle külön odafigyelést igényel az ilyen módon való tárolás során, de amíg a hőmérséklet nagyjából 15-18 °C között van, a legtöbb akár hónapokig is eláll és friss marad.

A zöldséges veremben és hasonló helyeken tárolt zöldségeket gondosan be kell takarnunk, hogy ne sérüljön meg a külsejük. Nem szükséges nagyon mélyre raknunk, és ne is halmozzunk fel túl sokat egymás tetejére, mert a saját súlya összetörheti a zöldséget.

A friss zöldség lefagyasztása, mélyhűtése

A konyhakész zöldségek lefagyasztása szintén népszerű eljárás a hosszú távú tárolásra. A zöldségeket általában elő kell készíteni (a zöldbabot felvágni, a spenótot leforrázni stb.), illetve előfőzni (gyorsan felforralni, majd víz alatt lehűteni), hogy könnyebben fel tudjuk majd használni, ha eljön az ideje, kevesebb helyet foglaljanak a tárolás során, illetve elpusztítsuk a rothadást előidéző mikroorganizmusokat.

A fagyasztóba szánt zöldségeket gyorsfagyasztással kell mélyhűteni. A fagyasztót állítsuk be -23 °C-ra 1-2 napra, mielőtt a zöldségeket feldolgozzuk, és a zöldségek behelyezése után is hagyjuk ezen a hőmérsékleten 1-2 napig. A fagyasztó túlterhelésének elkerülése végett ne rakjunk be egyszerre túl sok zöldséget. A legtöbben fagyasztó tasakokat vagy fedeles mélyhűtő dobozokat használnak. A tasakokat a lezárás előtt simítsuk laposra, közben szorítsuk ki belőlük az összes levegőt. A csomagolást a típusától függetlenül egyértelműen címkézzük fel, hogy milyen zöldségféle van benne, és mi a lefagyasztás dátuma.

friss zoldsegek tarolasa 02

A friss zöldségek konzerválása

Régóta bevált eljárás a zöldségek hosszú időre való tartósításának a konzerválás, befőttes üvegekben való elrakása. Az összes itt felsorolt eljárás közül ez az, amellyel a legtovább eltarthatók a zöldségek (általában 2 vagy több évig a legtöbb zöldségféle esetén, egyesek esetén ennél jóval hosszabb ideig is).

Az eljárás lényege, hogy a zöldséget megfelelően fel kell dolgoznunk az üvegekben való tárolásra, víz, illetve (esetleg) tartósító, például ecet vagy citromlé hozzáadásával. Alapvető lépése az eljárásnak továbbá a felforralás, egyrészt a mikroorganizmusok elpusztítása miatt, másrészt amiatt, hogy a befőttes üvegek tökéletesen záródjanak, miután a tartalmuk ismét szobahőmérsékletűre hűl.

A befőzés szórakoztató családi program is lehet, és könnyen, olcsón beszerezhető hozzávalókat igényel csupán. Mindazonáltal meglehetősen munkaigényes folyamat az előbbiekben felsoroltakhoz képest.

friss zoldsegek tarolasa 03

Szakaszos ültetés a könnyű betakarítás érdekében

Egy viszonylag nagy kert gondozását, majd a betakarítást a legegyszerűbben úgy tudjuk megoldani, ha a haszonnövényeket időben eltolva ültetjük el. Ez azt jelenti, hogy a zöldségek elültetését úgy időzítjük, hogy a beérett termést ne mind egyszerre kelljen betakarítanunk, hanem folyamatosan, egymás után.

Ily módon például a céklát és a sárgarépát ugyanakkor be tudjuk takarítani, míg a paradicsom és a bab betakarításának ideje 1-2 héttel később jön el. Így a "szüreti" szezon egy hónapig, de akár 6 hétig is eltarthat, és nem ró egyszerre túl sok, szinte megoldhatatlan mennyiségű feladatot a kertészre.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR