5 tipp, hogy a tök sokáig elálljon otthon

5 tipp, hogy a tök sokáig elálljon otthon

A tudnivalók a leszedés megfelelő idejével kezdődnek és néhány praktikus házikerti tanáccsal zárulnak azért, hogy egész télen át fogyaszthassuk a kertben termett tököt.

A sütőtök igen kedvelt, viszonylag igénytelen növény, amelyet a hobbikertészek előszeretettel termesztenek a kert végében. Számtalan nyári és téli fajtája létezik – bár elnevezésével ellentétben mindkettő nyáron nő.

sutotok tarolasa 11

Mikor szedjük le a tököt?

A nyári fajtákat (ilyen nyáron betakarítható hagyományos főzőtök) mindig akkor szedjük le, amikor még kicsik, méretük – széltében-hosszában – nem nagyobb mint 15 cm. Természetesen nagyobbra is megnőnének, de ha a szárán hagyjuk a termést, a héja megvastagszik, íze pedig keserű lesz. Ne feledjük hát, a kis méretű nyári fajták mind igen ízletesek!

A téli fajták (pl. a sütőtök) betakarításához a legideálisabb időszak a vegetációs időszak legvége, éppen csak megelőzve az első fagyokat. Ezeket a fajtákat soha ne szedjük le addig, amíg teljesen be nem érnek. Ha egy kifejlett, érett sütőtököt megkopogtatunk, szinte kongania kell.

sutotok tarolasa 14

Hogyan tartható el a tök?

A tököt termesztő hobbikertészek zöme az esetek többségében azzal szembesül, hogy a kiadós termés több, mint amennyit a család egy hónap alatt el tud fogyasztani. Marad bőven, még miután a rokonainkat, ismerőseinket is megleptük egy-egy szatyornyival. Szerencsére a sok gondoskodással és törődéssel termesztett finomság egyszerűen eltartható hosszabb ideig, így a családnak nem lesz benne hiánya még a hosszú téli hónapok alatt sem!

sutotok tarolasa 13

Hogyan fagyasszuk le a tököt?

A tök lefagyasztása egyszerű művelet. Hideg víz alatt mossuk meg a frissen leszedett termést, hogy a szennyeződéseket, növényei maradványokat, esetleges kerti vegyszermaradékokat eltávolítsuk róla. Vágjuk le a szárát, hámozzuk meg és szeleteljük fel azonos méretű darabokra. Az egyforma méretű darabok egyenletesebben főnek meg, mint a különböző formájú és méretű darabok. Forraljunk vizet egy nagy fazékban. A feldarabolt tököt tegyük a forrásban lévő vízbe, és hagyjuk benne 5 percig.

A tököt szűrőbe átöntve hagyjuk lecsöpögni. Majd azonnal merítsük a szűrőt egy tiszta, jeges vízzel teli edénybe. A jeges fürdő segít abban, hogy a tök ne főjön tovább, valamint megmaradjon az eredeti színe és íze a fagyasztás során. A teljesen kihűlt tököt zárható fagyasztó tasakokba vagy fedeles ételtartó dobozokba téve fagyasszuk le. Az ilyen módon mélyhűtött tök akár kilenc hónapig is biztonsággal fogyasztható.

Vannak, akik előfőzés nélkül fagyasztják le a tököt. Ez az eljárás is működik, bár az íze és a színe nem lesz annyira megnyerő. Egyszerűen mossuk meg a tököt, vágjuk le a végeit, majd fagyasszuk le légmentesen záródó tasakba téve.

A tököt úgy is lefagyaszthatjuk továbbá, hogy főzéskor az adott ételből dupla mennyiséget készítünk, az egyik adagot pedig a teljes kihűlés után légmentesen lezárt dobozban a fagyasztóba tesszük. Nagyon fontos, hogy az étel teljesen hideg legyen, mivel a lezárt dobozban rekedt gőz szotyakossá, kiábrándítóvá teheti az ételt. Az előre elkészített fogásokkal időt takaríthatunk meg, ha például vacsorára veszünk elő belőlük.

sutotok tarolasa 12

5 tipp, hogy tároljuk a SÜTŐtököt

Íme néhány tipp, hogyan kell helyesen tárolni a tököt:

1. A sütőtök 3-6 hónapig is eláll. Ezzel szemben a nyári tök általában mindössze 1-2 hétig tárolható. A téli fajták vastag héja teszi lehetővé a hosszabb ideig való tárolást.

2. Amikor a termést leszedjük, ügyeljünk arra, hogy legalább 7-8 cm-es szárat hagyjunk meg a töknek. Ezzel megelőzhetjük, hogy gyorsan rothadásnak induljon, valamint elősegítjük a hosszabb eltarthatóságot.

3. A tárolásra szánt tököt ne mossuk meg! A nyirkosság hatására a tök rothadásnak indulhat. Hagyjuk úgy, ahogy leszedtük, egészen a felhasználásig.

4. A tök tárolására a legideálisabb hely egy hűvös, sötét kamra, alaksor vagy pince polca. Tanácsos a polcra egy vastag réteg újságpapírt fektetni arra az esetre, ha az egyik termés rothadásnak indulna. A papírt borítsuk be 2 cm vastagon szalmával, majd fektessük a tököket egyenként a szalmaágyra. Ne halmozzuk a tököket egymásra, mivel ez elősegítni a bomlást!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR