Almafák metszése: tippek minden famérethez és koronatípushoz

Almafák metszése: tippek minden famérethez és koronatípushoz

Orsó, oszlop és társai.

Ahhoz, hogy egy almafa egészséges, életerős és jól termő legyen, rendszeresen metszenünk kell. Csak szellős koronával biztosíthatjuk, hogy a belső és alsó részek is elegendő napfényt kapjanak.

Ezenfelül a rendszeresen metszett fákat kevésbé érintik a gombabetegségek és ellenállóbbak a kártevőkkel szemben is. A metszés sikerességéhez több tényező járul hozzá: a megfelelő időpont, az optimális forma és a szakszerű metszési technika egyaránt fontos.

almafak metszese tippek 02

A megfelelő időpont kiválasztása

Alapszabály, hogy minél erőteljesebben növekszik egy almafa, annál később kell metszenünk. Ha a túlságosan erőteljes növekedést szeretnénk megakadályozni, vagy a nagy terméshozam ingadozásokat szeretnénk kiegyenlíteni, akkor a metszés legjobb időszaka a nyár.

A klasszikus téli metszés legoptimálisabb ideje a február vagy a március. Röviddel az új hajtások megjelenése előtt, a megindult nedvkeringés segíti a sebgyógyulást és megakadályozza a kórokozók bejutását a növényi szövetekbe.

almafak metszese tippek 04

A megfelelő metszés mindenféle korban szükséges, mert

  • a metszés meghatározza az almafa jövőbeli alakját, megszünteti a konkuráló és gyenge hajtásokat,
  • a nevelés során általában az első 3 évben az orsóformát, majd a hetedik évig a kerek koronaformát alakítjuk ki,
  • a karbantartó metszésnek meg kell őriznie a gyümölcsöt hozó és a vázat adó ágak vitalitását. Az orsóknak évente szükségük van metszésre, a nagy, öreg fákat 2-3 évente kell metszeni,
  • a fiatalító metszésnél mindenekelőtt a letermett, öreg hajtásokat kell eltávolítani.

almafak metszese tippek 03

Piramis alakú koronával rendelkező almafák metszése

Az egyik legnépszerűbb almafa korona alakítási mód a piramis. Ennek a formának egy középső és 3-4 oldalági hajtás adja a vázát, leginkább az alma természetes növekedési formájának felel meg. Először válasszunk ki 3-4 erős oldalsó hajtást, ezek az ágak ideálisan ugyanabban a magasságban vannak és egyforma távolságra a központi hajtás körül. A középső szög ideális esetben 60-90 fokot zár be, így az oldalágak tudják viselni a korona nehezét.

Lombfűrésszel távolítsuk el a felesleges, erősebb hajtásokat, metszőollóval pedig vágjunk le minden vékony, elégtelen hajtást a törzsről. Amennyiben a vázunk kész, egy függőleges középső hajtásból és 3-4 lapos oldalsó ágból áll, vágjunk vissza miden oldalágat harmadára, maximum a felére. A visszavágások elősegítik az elágazódást, mindegyiknek ugyanolyan magasságban kell lennie. Vágjuk vissza a középső ágat is: kb. 20 cm-re nyúljon túl az oldalágakon.

Idősebb almafáknál először távolítsuk el a konkurens hajtásokat, majd a meredeken felfelé és befelé növőket, majd a túlnyúló, gyümölcsöt hozókat.

Az idősebb almafák idővel széles koronát alakítanak ki. A kívánt piramisforma elérése érdekében először távolítsunk el minden konkurens hajtást. Utána a felfelé vagy befelé növő hajtások következzenek, végül a gyümölcsöt hozó, idős, túlnyúló hajtások. Ezek a lankadt, gyakran erőse elágazó hajtások megújíthatóak, ha az egész ágat egy kifelé álló rügyre vagy egy laposan növő, egy-két éves hajtásra visszavágjuk. A felfelé törő vízhajtásokat ideális esetben júniusban erőtejes metszéssel eltávolíthatjuk.

almafak metszese tippek 06

Orsóformájú korona metszése

Szép látvány egy öreg terebélyes almafa a kertben, de aki sok gyümölcsöt szeretne, inkább a kisebb, orsóformájú fára szavazzon. Ezeket gyengébben növő alanyra oltják, kisebbek maradnak, kevesebbet kell metszeni őket és korábban is termőre fordulnak. A legideálisabb az ápoláshoz, metszéshez a késő ősz.

Fiatal csemeték nevelése orsóként

Már ültetésnél bizonyosodjunk meg arról, hogy az almafa jól nevelhető, erőteljes koronával rendelkezik.

Metszés az ültetésnél

Közvetlenül az ültetést követően végezzük el az első metszést. Távolítsuk el az összes, meredeken feltörő oldalágat, egészen addig, amíg a középső ágnak konkurense akad. Amennyiben nem vágjuk le őket, kétcsúcsú korona fog képződni, amely instabil és túl sűrű. A középső ágat és az oldalágakat is rövidítsük meg kissé, hogy jobban elágazzanak.

Oldalhajtások lekötözése

Az ültetést követően az összes túl meredek oldalhajtást – a jövőbeni oldalágakat – kötözzük le szinte vízszintesre, ezzel az intézkedéssel gátoljuk az új, erőteljes hajtások fejlesztését, helyettük rövid, virágbimbós mellékágak képződnek, amelyek majd gyümölcsöt hoznak. Ügyeljünk arra, hogy a középső hajtást és az oldalágakat ne húzzuk meg túlságosan, rugalmas, puha kötözőanyagot használjunk.

Alakítómetszés

Az ültetést követő ősszel újra metszeni szükséges. Ez az alakítómetszés arra szolgál, hogy jól elágazó, orsóformájú koronát neveljünk. Távolítsuk el a meredeken növő oldalágakat és vágjuk vissza rövidebbre a hosszú, el nem ágazó hajtásokat, hogy elágazásra serkentsük őket. Minden olyan hajtást, amely zavar más hajtásokat (pl. rájuk nő) vagy túlságosan lekonyul, vagy a korona belsejében nő, vágjunk le.

Fenntartó metszés

Kb. 5 év alatt befejeződik a korona kialakítása. Innentől az a feladat, hogy megőrizzük a termékenységet és biztosítsuk, hogy minden gyümölcs elég napfényt kapjon és beérjen. Továbbra is távolítsuk el a túlságosan felfelé vagy befelé növő hajtásokat, törekedjünk a nem túl sűrű, világos koronára. Az öreg, letermett gyümölcshozó ágakon már elaprózódik a termés, ezért újítsuk meg őket: vágjuk vissza erős, oldalsó gyümölcsöt hozó ágakra.

almafak metszese tippek 05

Oszlopos fák metszése

Az oszlopos fák ideálisak abban az esetben, ha csak kevés időt és energiát szeretnénk a metszésre fordítani. Ebben az esetben a korona egy függőleges, akár 4 méterre megnövő középső ágból és rövid, gyümölcsöt hozó oldalágakból áll.

Ha időről-időre egy hosszabb oldalágat fejleszt a fa, azt közvetlenül a törzsön, az ág alapjánál el kell távolítani. Az erősen elágazó vagy felkopaszodott termő hajtásokat legjobb kora nyáron 10-15 cm-rel megrövidíteni. Ha a középső ág kb. 10 év alatt túl magasra nő, augusztusban levághatjuk egy laposabb oldalág felett.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR