Döngöld vagy taposd, de készíts házi vitaminbombát!

Döngöld vagy taposd, de készíts házi vitaminbombát!

Legyen a házilag készített savanyú káposzta a titkos fegyvered az egészséged megőrzésére!

A savanyú káposzta fogyasztása valószínűleg a római birodalom korában kezdődött, igaz, akkor még szekereken zötykölődve „készült” a savanyúság, csak később jöttek rá, hogy nem feltétlenül kell körbe-körbe furikázni a káposztafejeket ahhoz, hogy erjedésnek induljanak. Biztos, hogy Kínában is ismerték ezt az eledelt, állítólag már a Nagy Fal építését végző munkások is fogyasztották.

káposzta

Az erjesztett, savanyított ételek jól passzolnak a rohanós élethez is, hiszen bármikor előkaphatóak, sokáig megőrzik a minőségüket, és nem romlanak meg egy-két nap alatt, mint a nyers zöldségek, amelyek hajlamosak ott felejtődni a hűtő alsó polcán. Sok országban egyenesen főételként fogyasztják őket, máshol köretként kerül a tányérra.

Savanyú káposzta

Kezdhetjük? Így készítsünk otthon savanyú káposztát!

Meglepően egyszerű házilag készíteni savanyú káposztát (ha a rómaiaknak a szekereken utazva sikerült, akkor nekünk is menni fog). Mindössze nyers káposztára lesz szükségünk, és sóra. Amikor a természetes cukrok megerjednek, tejsav képződik, ami a savanyú ízt adja. Természetesen friss káposztát kell használnunk, és lehetőleg tengeri sót vagy speciális sót (konzervipari só) a legjobb eredmény eléréséhez.
Kövessük lépésről-lépésre a tökéletes savanyú káposzta készítés menetét!

1. lépés

Kezdjük azzal a munkát, hogy távolítsuk el a káposztáról a sérült, fonnyadt leveleket. Az egészséges, ép leveleket vágjuk csíkokra. Ne mossuk meg a káposztát, mert szükségünk lesz a leveleken lévő, természetesen előforduló baktériumokra!

2. lépés

Üveg vagy kerámia tálat használjunk a káposzta tárolásához! Régen fahordókban készült a káposzta, vélhetően ez ma már nem sok háztartásban lelhető fel. Viszont kaphatóak kifejezetten erre a célra használt kerámiaedények.

3. lépés

Adjunk sót a zöldséghez, ízlés szerint (általában 1 kg sót használnak 25 kg tisztított zöldséghez, így kalkuláljunk). A só elvonja a vizet a káposztából és meghosszabbítja az eltarthatóság idejét. Aki szereti, fűszerezheti pl. köménymaggal, borssal, akár csomborral, babérlevéllel is.

4. lépés

Nyomkodjuk ki alaposan a káposztát, hogy minél több víz kijöjjön belőle. Az alaposan itt tényleg azt jelenti, hogy alaposan! Sokat mond a tény, hogy régen gumicsizmával taposták a káposztát, vagy döngölőfával nyomkodták ki a levet. Ezek hiányában a kezünkkel kell nekiesni a zöldségnek, ne kíméljük!

5. lépés

A lének be kell fednie a káposztát, ha nem kapunk elég levet, akkor lehet, hogy kevés sót használtunk. A halom tetejére egész leveleket tehetünk, majd valamilyen fedőt, hogy ne kerüljön bele piszok, vagy bogár, rovar. A fedőt is célszerű lenyomnunk egy nehezékkel, régen erre használták a káposztakövet. Nagyon fontos, hogy leszorítsuk a káposztát, ugyanis a képződő gáz felnyomhatja a tetőt.

6. lépés

Tartsuk 20-24 °C-os helyen 4-6 hétig, hagyjunk időt az erjedésre. Egy idő után ellenőrizzük, kóstoljuk meg, hogy kellően sós-e, ízlik-e. Ha még nem, hagyhatjuk egy kicsit tovább érni, közben átforgathatjuk a káposztát.

7. lépés

A savanyú káposzta elkészült! Ha szeretnénk, hogy az erjedés leálljon, tegyük a savanyúságot a hűtőbe, vagy hűvös helyre.

Miért együnk sok savanyú káposztát?

Először is, mert nagyon finom! Másodszor, mert kifejezetten egészséges. Télen, a gyümölcsökben szegény hónapokban nagyon jól tesszük, ha rákapunk savanyú káposztára! A savanyú káposzta gazdag antioxidánsban, C-vitaminban és ásványi anyagokban, valamint tartalmaz K-vitamint is.

Káposzta

Javítja az emésztést

A káposztában található rostok elősegítik a jobb emésztést. Már pedig tudjuk, hogy a jó emésztés a jó közérzet alapja! A káposzta rendszeres fogyasztása a székrekedést is megszünteti.

Energiával tölt el

A vas növeli a szervezetünk energiáját, javítja a vérkeringést, az anyagcserét. Ráadásul a vérszegénység, fáradtság, fejfájás ellen is védekezhetünk a megfelelő vasbevitellel.

Erősíti az immunrendszert

A savanyú káposzta C vitaminban gazdag, ami erősíti és ellenállóvá teszi az immunrendszert. Egy adag savanyúságban az ajánlott C-vitamin napi mennyiségének közel egyharmada benne van. Azt már talán senkinek sem kell elmondani, hogy ez a vitamin milyen fontos a sejtek regenerálódásában, a fehérvérsejtek és a kollagén termelődésében.

Erősíti a csontokat

A savanyú káposzta az ajánlott napi K vitamin mennyiség közel 23%-át tartalmazza. Ez a vitamin nem annyira gyakori a zöldségekben, pedig a csontok erősítésében és a csontritkulás megelőzésében hasznos szerepet tölt be, mivel segíti, hogy a fehérjék beépülhessenek a csontokba. E fehérjék nélkül a csontok nem lennének képesek megkötni az ásványi anyagokat.

Csökkenti a gyulladásokat

Mivel fitonutriens antioxidánsokat tartalmaz, a gyulladások csökkentésében és így a gyulladt területek fájdalmának csökkentésében is szerepet játszik.

Rákellenes hatása is van

Mindegyik keresztesvirágú zöldség potenciális antioxidáns, és egyes tanulmányok szerint ez a rákos sejtekre is pozitív hatást gyakorolnak. Megkötik a szabad gyököket, amelyek a rákos folyamatok elindításában szerepet játszhatnak.

Növeli a szív egészségét

A rostok a szív egészségében is szerepet játszanak, mivel megakadályozzák azt, hogy a koleszterin az erekre hatással legyen, így a szív és érrendszeri betegségek kockázatát csökkentik.

A látás és a bőr egészségében is szerepet játszik

A savanyú káposzta A vitamint és karotinokat tartalmaz, amelyek a szabad gyökök eltávolítása mellett csökkentik a makula degenerágiót, a szürkehályog kialakulásának veszélyét, lassítják a ráncok képződését, megőrzik a bőr egészségét.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR