Túl sok terem a kertben? Így tedd el későbbre!

Túl sok terem a kertben? Így tedd el későbbre!

Ha olyan gyorsan érnek a konyhakert zöldségei, hogy a család nem bírja az iramot, akkor ki kell próbálnunk a következő praktikák egyikét.

Annyira eredményes volt az iparkodásunk a konyhakertben, hogy munkánk gyümölcsével – esetünkben a több kilónyi finom, friss zöldséggel – hirtelen nem tudunk mit kezdeni? Ha többet sikerült termelnünk, mint amennyit a család el tud fogyasztani, nincs más hátra, mint tervbe venni a hosszú távú tárolásukat. A legelőnyösebb tárolási eljárások eltérnek, attól függően, milyen zöldségről van szó, de szinte bármilyen zöldség sikeresen tárolható a későbbi felhasználásra.

zoldsegek tarolasa 01

A tárolt zöldségek minőségének megőrzése

Az első dolog, amit tartósabb idejű zöldségtárolás esetén figyelembe kell vennünk, a zöldségek minősége. A minőség ugyanis nem fog javulni a tárolástól, így csak azokat a zöldségeket érdemes félrerakni, amelyek épek, egészségesek. Az érett terméseket azonnal használjuk fel, azokat pedig, amelyeken a rothadás jelei látszanak, dobjuk ki.

A zölden leszedett paradicsom például a lakásban is beérik, ha már az első fagyok előtt betakarítjuk azokat. Nem árt tudni azonban, hogy csak a teljesen kifejlett zöld paradicsom érik be megfelelően. A kisebb paradicsomszemek valószínűleg előbb elrothadnak, mielőtt beérnének, ráadásul a többi tárolt termésre is átterjedhet a rothadás. A legjobb tehát, ha a közel piros paradicsomokat látható helyen tároljuk a konyhában, és ahogy érnek, pár napon belül felhasználjuk azokat.

A zöldbab kiválóan lefagyasztható; a nagy, érett hüvelyek persze nem olyan finom zsengék, mint a kisebbek. Azokat a hüvelyeket érdemes lefagyasztani, amelyek átmérője nem nagyobb egy ceruzáénál. A hatalmas, túlérett hüvelyeket akár ki is dobhatjuk, mivel ezek rendszerint ilyenkor már túl szárazak és fásak.

zoldsegek tarolasa 02

Ideális hőmérséklet a zöldségtárolásra

Az alacsony hőmérséklet lelassítja az etiléntermelődést, ami az éréssel együtt járó természetes kémiai folyamat. A gyökérzöldségek, mint például a sárgarépa, cékla, paszternák, fehérrépa legjobban a fagypont közeli hőmérsékleten tárolható, míg a sütőtök legjobban egy 10-15 °C-os helyiségben áll el.

A magas nedvességtartalmú zöldségeket szárítsuk, aszaljuk meg, rakjuk el konzervként vagy fagyasszuk le. A cukkini például hónapokig kiválóan tárolható a fagyasztóban, hogy aztán levesekben, kenyérfélékben, muffinokban felhasználjuk. A zöldbab, brokkoli, borsó és kukorica szintén jól lefagyasztható. Minden esetben nézzünk azonban utána az adott zöldségféle lefagyasztásával kapcsolatos tudnivalóknak.

zoldsegek tarolasa 03

Ideális páratartalom a zöldségtárolásra

A páratartalom szintén fontos szempont a zöldségek tárolása során. Túl magas páratartalom esetén a zöldségek rothadásnak indulnak, túl alacsony páratartalom esetén pedig összezsugorodhatnak, aszottá válhatnak, kiszáradhatnak. A hűtőben, perforált műanyag zacskókban tárolt zöldségek számára biztosított az ideális páratartalom. A lezárt műanyag zacskóban hagyott uborka, paprika és bab gyorsan rothadásnak indulhat, így mindenképpen lyukasszuk ki a zacskót pár helyen.

A gyökérzöldségeknek tárolásuk során előnyükre válhat a viszonylag magas páratartalom, míg a sütőtök száraz körülmények között áll el jobban. A hagymafélék a hűvös, száraz környezetet kedvelik, mint amilyen a pincében vagy kamrában van.

zoldsegek tarolasa 04

Szellőzés a zöldségtárolás során

A szellőzés nem valószínű, hogy problémát jelent, ha a termést hűtőszekrényben vagy fagyasztóban tartjuk, de alagsorban, pincében, kamrában vagy zöldségvermek esetén feltétlenül szükséges a megfelelő légáramlás a rothadás megelőzésére, valamint az egyenletes páratartalom biztosítására. Egy kis ablak vagy ventillátor megoldja a szükséges szellőzést.

Továbbá a nagyobb terméseket, amilyenek például a sütőtökök, úgy helyezzük el, hogy a levegő szabadon átjárjon közöttük, ahelyett, hogy egyetlen hatalmas halomba raknánk azokat. A burgonyát és a hagymát lukacsos műanyag vagy fonott kosarakban tároljuk, ne pedig műanyag dobozokban vagy zsákokban, hogy elég levegő érje azokat.

A fény kizárása zöldségtárolás esetén

Sok zöldségféle jobban eláll a sötétben. Egy sötét pince vagy kamra ideális lehet a paradicsom utóérlelésére, illetve a hagyma és burgonya tárolására.

Higiéniai feltételek zöldségtárolás esetén

Meghosszabbíthatjuk a zöldségek eltarthatóságát, ha a polcokat és a tárolásra szolgáló egyéb felületeket hipós vízzel letakarítva fertőtlenítjük. A terményt gyakran ellenőrizzük, hogy mutatkoznak-e rajtuk a romlás jelei, és dobjuk ki a foltos, hibás darabokat. A zöldségveremben egy réteg szalma segít a sárgarépa vagy burgonya szárazon tartásában.

Ha konzervet készítünk, törekedjünk a befőttesüvegek és a fedők megfelelő sterilizálására, hogy az eltett zöldségek biztonságosan fogyaszthatók legyenek.

zoldsegek tarolasa 05

Hasznos tippek

A spárga, bab, répa, brokkoli, paprika, kukorica és borsó számára a hideg, nyirkos környezet a kedvező; ezt általában biztosíthatjuk egy, a hűtőszekrényben elhelyezett perforált tasakkal. Fagyasztóban a lezárt tasak az ideális. A friss termést 3-5 napon belül használjuk fel. A lefagyasztott termés akár hat hónapig is eltartható.

A hagyma, paszternák, sárgarépa és káposzta hideg, nyirkos helyen akár négy hónapig is eltartható. A zöldségverem ideális hely a tárolásukhoz, de a modern otthonokban a hűtő vagy a fagyasztó is tökéletes megoldást jelent.

A burgonya és a sütőtök hűvös, száraz helyen, például egy sötét alagsori helyiségben tartható el a legjobban.

A kelkáposztát, mángoldot és egyéb ellenálló zöldségféléket hagyjuk a veteményesben a tél kezdetéig. Az extrém fagyok kivételével igen jó a fagytűrő képességük.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR