A füge mint évezredek óta ismert gyógynövény

A füge mint évezredek óta ismert gyógynövény

Emésztésre, csontritkulásra.

A közönséges füge (Ficus carica) ma már nem számít egzotikumnak, nálunk is megterem és beérik az egyre melegebb nyarakon. A fügefa az egyik legősibb kultúrnövény, legrégebb óta termesztett gyümölcs. Már a 4500 éves egyiptomi ábrázolásokon is megtaláljuk, egyaránt elterjedt Keleten és a Földközi-tenger térségében.

Nem csak gyümölcsként, de gyógynövényként is évezredek óta ismert. Már az ókori rómaiak is előszeretettel fogyasztották, például sportesemények után, a kimerültség kezelésére. Belsőleg és külsőleg is alkalmazható.

fuge mint gyogynoveny 02

A füge tápértéke magas, sok gyümölcscukrot, fehérjét, zsírt, foszfort, vasat, magnéziumot, mangánt, káliumot, kalciumot és nyomelemeket tartalmaz. A friss gyümölcs C-, A-, B- vitaminban gazdag, emiatt a fáradtság ellen hatásos. Magas rosttartalmú, ezért kiváló hatású az emésztésre, megakadályozza a székrekedést. A friss gyümölcs gyorsan romlik, mielőbb el kell fogyasztani. Készülhet belőle aszalvány, lekvár is.

A magja hashajtó hatású. A népgyógyászat torok- és fülfájásra, légúti panaszok esetén használja. Gyógyhatása igen sokrétű, nemcsak szívünk jobb működését segíti, de emésztési, gyomorégési panaszok esetén is kiválóan alkalmazható. Ismert mint immunerősítő, a vérnyomás és a koleszterinszint normalizálásra is fogyasztják. Ajánlják cukorbetegeknek és csontritkulás ellen is, elsősorban a kalciumtartalma miatt.

fuge mint gyogynoveny 03

A tradicionális gyógyászat szerint a füge (pontosabban a fügefa tejes nedvének) egyik meglepő hatása, hogy segít megszabadulni a szemölcsöktől, segít a bőrproblémákon, pattanásos bőrön.

Nem csak a gyümölcsöt, de a fügefa szárított leveléből készült teát is régóta alkalmazza a népgyógyászat. A fügefalevél teát ugyancsak javasolják vérnyomás szabályozására, cukorbetegeknek, csontritkulás ellen, emésztési gondok, kúraszerűen pedig májzsugor, hörghurut, aranyér esetén. Naponta 1 bögrével ajánlott fogyasztani belőle.

Külsőleg tinktúraként, borogatásként szemölcsök és aranyér esetén is alkalmazható.

Fontos hangsúlyozni, hogy a füge és a fügelevél gyógyászati alkalmazása népi megfigyeléseken alapul. Amennyiben egészségügyi problémákkal küzdünk, először mindig a kezelőorvosunkkal konzultáljunk!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR