Egyszerre érett be a bokron a várva várt füge! Dömping esetére bevethetjük pite töltelékeként is.
Ettük frissen leszedve, egy részéből lekvár készült, a berzenkedők pite formájában fogyasztották, íme utóbbihoz a recept!
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 2,5 evőkanál porcukor
- 1 csipet só
- 35 ml víz
A töltelékhez:
- 90 dkg füge
- 10 dkg cukor
- 3 evőkanál liszt
- 1 evőkanál citromlé
- 5 dkg olvasztott vaj
- fahéj és őrölt szerecsendió ízlés szerint
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, majd 2 egyenlő részre osztjuk és betesszük a hűtőbe. Célszerű szobahőmérsékletű vajjal dolgozni, akkor gyorsabb az összedolgozási folyamat.
A töltelékhez a fügét felaprítjuk (saccra 4-6 felé vágva), majd hozzáadjuk a többi összetevőt. Mi jó fahéjasan szeretjük, ezért 2 kávéskanál fahéj is került a keverékbe. A tölteléket további egy fél kávéskanál szerecsendióval bolondítottam meg, de e két fűszer nélkül is finom lesz a fügés sütink.
A tészta egyik felét 3-4 mm vastagra nyújtjuk és kibélelünk vele egy piteformát, majd jöhet bele/rá a töltelék! A tészta másik kinyújtott felével a pite tetejét borítjuk, itt a kézügyesség és a fantázia dominál (a rácsos szerintünk a legegyszerűbben elkészíthető változat, de volt, hogy konyhai kiszúróformával kivágott kiscicákat tettünk rá).
175 °C-ra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt megsütjük. Ennyi idő alatt isteni krémes állagú lesz a töltelék, amihez a linzertészta is remekül passzol (esetleg még egy gombóc vaníliafagyi is). Egy szezonban többször is készül ez a csodás fügés desszert, egy probléma azonban van vele: sajnos nagyon hamar elfogy!