Csupán három hozzávalóból készül.
A friss füge többféleképp tartósítható, készülhet belőle dzsem vagy lekvár, aszalhatjuk, száríthatjuk, vagy ahogyan Schevela Marcsi is tette, főzhetünk belőle gyümölcsös nasit.
"A zselét már több éve készítem kihagyásokkal. A recept nagyon könnyű, semmi más, csak füge és cukor.
Hozzávalók:
- 1 kg füge
- 20 dkg cukor
- 1 kávéskanál citrompótló
Így készül:
A fügét összevágom, felteszem főni, és mikor már egy kicsit szétfőtt, botmixerel szétmixelem. Hozzáadom a cukrot és a citrompótlót, és tovább főzöm. Vigyázni kell, mert nagyon szökik, kevergetni kell, mint a lekvárt. Akkor van készen, ha már jó sűrű. Sütőpapírral bélelt tepsiben alacsony hőfokon szárítjuk egészen addig, míg szelhető lesz.
Még nem tudtam megfigyelni az időt, hogy milyen sokáig lehet eltartani, mert nálunk nagyon hamar elfogy. Most tettem el egy pár darabot papírdobozkába az unokáknak egészséges nasinak, száraz helyen tárolom."