A füge valóban nagyon vízigényes? Mennyi ebben az igazság?

A füge valóban nagyon vízigényes?  Mennyi ebben az igazság?

A magyarországi csapadékeloszlás nagyban árnyalja a képet.

A füge nem túl vízigényes növény. Évi csapadékigénye 500 mm körül van, hazánkban pedig az éves csapadékmenyiség nagyjából 500-750 mm körüli szokott lenni tájegységtől függően. E szerint a hazai csapadékmennyiség akár fedezhetné is a füge éves vízigényét, de sajnos a helyzet ennél árnyaltabb kicsit. A füge szereti az évi vízigényét kiegyenlítetten kapni, miközben nálunk a különböző évszakokban igencsak eltérő a csapadékmennyiség. Jellemzően a tavasz és az ősz a csapadékosabb hazánkban, míg a tél és a nyár szárazabb. Szerencsére olyannal még nem találkoztam, aki télen is locsolná a fügéjét, de az az állítás, hogy nyáron minden nap akár több száz liter vizet is kell önteni a fügére, eléggé erősen megvetette a lábát.

fuge valoban vizigenyes 02

Pedig ez helytelen állítás. A túl sok víz ellentétes eredményt ad, mint amit a fügénél szeretnénk látni. A füge gyökérzete sekélyen fut a talajfelszínnel párhuzamosan. Ha ott nem talál elegendő vizet, elkezdi a gyökereit lejjebb, a mélyebb talajrétegek felé növeszteni, ezáltal is szárazságtűrőbbé válik. Ha rendszeresen elárasztjuk a fügénket nagy mennyiségű vízzel, akkor nem fog feleslegesen mélyebbre gyökerezni, hiszen igényeit kielégíti az öntözés adta víz. Így felnő a kertünkben egy hatalmas bokor füge, ami az első szárazabb időszaknál sárgulni kezd, és eldobálja a leveleit. A kiskertész meg igazolva érzi állítását, miszerint, ha nem öntözi meg úgy, mint egy rizsföldet, akkor kiszárad. De ne felejtsük el, hogy hazánkban rengeteg füge van, és nagyon sok olyan helyen is vannak tekintélyt parancsoló méretű fügék, ahol alig kap vizet. És élnek, virulnak még a legnagyobb aszályban is.

fuge valoban vizigenyes 03

A másik probléma a folyamatos öntözéssel, hogy kötöttebb talajon gyökérrohadást idézhet elő, mert a füge gyökere nem tűri a pangó vizet. Illetve túlzott vegetatív növekedést válthat ki, ami miatt a növény akár a terméseit is ledobhatja, és intenzív zöld növekedésbe kezd. Ugyanakkor a füge nem egy szukkulens, és a nagy fügetermesztő országokban is öntözik a fügét. Nem elárasztják, hanem általában csepegtető rendszeren keresztül az időjárással harmóniában lassan és egyenletesen juttatják elegendő vízhez. Így a növény nem kezd elburjánzani, de pont elegendő vizet kap ahhoz, hogy kinevelje a terméseit. Hazánkban elegendő csupán a szárazabb időszakokban öntözni a fügét, ami jellemzően a nyári időszakban van. Tavasszal és ősszel hazánkban bőven van elegendő csapadék a füge számára, így az állítás, hogy a füge nagyon vízigényes lenne: nem igaz!

Medve Zsolt, a Farmosi fügés ember

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR