A hagyma szárának letaposása: miért van rá szükség?

A hagyma szárának letaposása: miért van rá szükség?

Nem véletlenül alakult ki ez a gyakorlat a kertészek körében.

Újonc kertészek számára a hagyma szárának letaposása megkérdőjelezhető műveletnek tűnhet, a tapasztaltak azonban már tudják, hogy a betakarítást megelőzően a szárak letaposása igenis hasznos és kifizetődő eljárás. Az alábbiakból kiderülnek a részletek!

hagyma szaranak letaposasa 02

Miért kell letaposni a hagyma szárát?

Ha a hagymatermésünket a betakarítást követően rövid időn belül, akár azonnal felhasználjuk, akkor a hagyma szárának, lombjának letaposása nem feltétlenül szükséges. Ha azonban a cél az, hogy a hagymát hosszabban tároljuk, akár egész télen át, a hagyma föld feletti részének letaposásával elérhetjük, hogy az fokozatosan elszáradjon, beszüntesse a víz felvételét és ezáltal segítse elő a hagymafejek teljes beérését. A nedvkeringés megszűnésével leáll a növekedés és a hagymafejek rövidesen készen állnak a betakarításra, illetve a betárolásra.

hagyma szaranak letaposasa 03

Mikor tapossuk le a hagyma szárát?

Ez a dolog egyszerű része. A hagyma szárát akkor tapossuk le vagy hajlítsuk vissza egészen a földig, amikor a szár maga kezd sárgulni és elszáradni. Ez akkor következik be, amikor a hagymafejek már méretesek és a növény föld feletti része is jókora tömegű. Miután a hagyma szárát letapostuk, a hagymafejeket még néhány napig hagyjuk a földben. Az érésnek ebben az utolsó szakaszában már ne öntözzük meg a hagymaültetvényünket.

hagyma szaranak letaposasa 04

Hogyan tapossuk le a hagyma szárát?

Az, hogy milyen technikát alkalmazunk, gyakorlatilag rajtunk múlik. A pedáns kertészek óvatosan, gondosan, hagymáról hagymára haladva kézzel hajták vissza a szárakat, így a hagymasorok a művelet elvégzése után is rendezett képet mutatnak.

Aki viszont nem ennyire kényes a kertje megjelenésére, az egész egyszerűen gyalogoljon végig a hagymaágyáson. Arra természetesen érdemes ügyelni, hogy a szárak letaposása közben magukra a hagymafejekre lehetőleg ne lépjünk rá.

A letaposott szárú hagyma betakarítása

Amikor a hagyma letaposott szára már megbarnult, elszáradt, és a hagymát könnyen ki lehet húzni a talajból, ideje a termést betakarítani. A hagyma betakarítát ideális esetben száraz, napsütéses napon végezzük el.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?