Hosszan lehet sorolni a jótékony hatásokat.
A vöröshagyma (Allium cepa) egyike legősibb konyhai fűszereinknek, amely Közép-Ázsiából került Magyarországra. A legszélesebb körben termesztett Allium faj.
A legtöbb hagymafaj kb. 89% vizet, 4% cukrot, 1% fehérjét, 2% rostot és 0,1% zsírt tartalmaz. Kis mennyiségben tartalmaz alapvető tápanyagokat, zsírtartalma rendkívül alacsony. Csípős ízét és illatát az allilszulfid nevű vegyületnek köszönheti.
Hasonlóan például a póréhagymához, a vöröshagyma is jótékonyan hat a vérkeringésünkre, továbbá kulcsfontosságú szerepet játszik a szervezet rák elleni védekezésében. A hagymakivonat, amely gazdag szulfidokban, gátolja a tumorok növekedését.
Kiváló természetes antibakteriális szer. Ha az étrendünk bőven tartalmaz hagymát, ezzel természetesen módon tudjuk erősíteni az immunrendszerünket és védekezni a vírusos megbetegedések ellen. Segítségével a baktériumok okozta betegségeket is nagy eséllyel kivédhetjük.
A megfázásos tünetek enyhítése mellett a vöröshagymát régóta alkalmazzák gyógyhatású szerként vizelethajtásra, valamint bélféregűzőként és étvágygerjesztőként is.
Hasznos tipp: megelőzhetjük a hagymapucolás elkerülhetetlen "velejáróját", a szem irritációját, ha a hagymát folyó víz alatt vagy egy tál vízbe merítve vágjuk fel.
Korábban írtunk róla:
Baj, ha intenzív a fokhagyma illata?
Hagyma a házipatikában: mitől egészséges?
Így kell elűzni a hagymaszagot: tippek a sírásmentes szeleteléshez