Hagyma a házipatikában: mitől egészséges?

Hagyma a házipatikában: mitől egészséges?

A hagyma egészséges, de mire hat? Utánajártunk, hogy milyen betegségek megelőzésében és gyógyításában segítenek szervezetünknek a hagymafélék.

A hagyma titkait kutató tudósok először az antimikróba-hatást igazolták: feltehetően az ókori egyiptomiak is ezt a jelenséget használták ki, amikor a hagymát a múmiák balzsamozására használták. A hagymafélék baktériumölő hatása napjaink fitoterápiájában is szerepet kap, amikor meghűlés gyógyítására alkalmazzuk őket. Felső légúti betegségek kezelésére kitűnő gyógyszer a hagymatea. Két-három fej jól megmosott hagymát héjával együtt összevágunk és egy liter vízben néhány percig főzzük. Kevés kristálycukrot megpirítunk és felöntjük a leszűrt hagymafőzettel (amit persze még mézzel is édesíthetünk). Egész nap kortyolgatva segíti és meggyorsítja a gyógyulást.

Szíverősítő

A hagymában található anyagok elősegítik az emésztést, javítják a szívműködést, tágítják az ereket. A hagymafélék rendszeres fogyasztása segíti karbantartani az időskori érrendszeri zavarokat, a koleszterinszintet. Szív- és érrendszerre kifejtett hatásai elmaradnak a fokhagymáé mögött, kedvező étrendi tulajdonságai viszont jelentősebbek annál.

Zöldhagymás pite
Pesztós, zöldhagymás pite Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

Hagymával az asztma és a rák ellen?

A legújabb kutatási eredmények azt támasztják alá, hogy a hagyma kéntartalmú vegyületei terápiás lehetőséget kínálhatnak az asztma gyógyításában is. Ennek orvosi bizonyítása még várat magára, de több hagyományos felhasználási mód is arra utal, hogy elődeink már alkalmazhatták hasonló betegségek gyógyítására.

Érdekesek azok a felmérések is, miszerint a hagymaféléket jelentős mennyiségben fogyasztók (> 10 g/nap) körében kimutathatóan alacsonyabb bizonyos rákos betegségek előfordulása. E hatásért is elsősorban a kéntartalmú vegyületeket teszik felelőssé.

Tavaszi újhagymaleves
Tavaszi újhagymaleves Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

A hajat is széppé varázsolja

A háziasszony igen sokféleképpen használhatja fel a hagymát az ételek készítésénél. Érdemes megőrizni főzésnél a hagyma héját is. A külső száraz burkot mossuk meg és alaposan szárítsuk meg. A hagymahéjból készült tea szép színt kölcsönöz a hajnak és elősegíti növekedését is. Egy nemrégiben közzétett kísérletben a helyileg alkalmazott vöröshagyma-préslé előnyös volt a foltszerű kopaszodás helyi kezelésében. A szőrzet, illetve a haj újranövekedése kéthetes kezelés után megindult, majd a hatodik hét elteltével minden kilencedik páciens dúsabb hajjal távozott.

Akit pedig zavarna a hagymaszag, annak itt egy kis olvasnivaló: korábban megírtuk, hogyan űzhető el az illata >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR