A hangyairtó permet ráment a paradicsomra, mi a teendő?

A hangyairtó permet ráment a paradicsomra, mi a teendő?

Fogyasztható még a termés?

Olvasónk írja: "Tegnap a házunk talapzatánál irdatlan kiterjedésű hangyakolónia jelent meg, teljesen elborítva úgy 2 méter hosszan a ház alsó részét.

A ház ezen szakasza előtt 40 cm-re lévő veteményeskert tele van paradicsompalántával, amik most kezdenek termést hozni. Édesanyám lefújta a falat rovarölő szerrel, amelynek permete biztosan ráment a paradicsomokra is. A rovarölő szer deltametrint, tertametrint és piperonil-butixidot tartalmaz.

Kérdésem, mennyire fogyasztható még az érintett paradicsom, és ha fogyasztható, mikortól, és mik a teendőink? Még nem mostuk le a paradicsompalántákat, mert mindez tegnap késő este történt, locsolás után és most tűz a nap. A fal és a veteményes között lévő beton részről felsöpörtük a hangyákat és sima vízzel lemostuk úgy, hogy ne folyjon rá a veteményes földjére. A segítő választ nagyon köszönöm!"

Válasz:

A felsorolt hatóanyagok közül a deltametrin van rovarölő szerként (Decis) forgalomban, és ennek 7 nap az élelmezésügyi várakozási ideje. A tetrametrin növényvédő szerként nincs engedélyezve, a deltametrinhez hasonló vegyület, így erről nem tudok tájékoztatást adni. A piperonil-butoxid valószínű a vivőanyaga. A Decis kontakt hatású szer, a növény felületén marad. Ezért 7 nap után, ha langyos, kézmeleg vízben áztatják és alaposan lemossák a paradicsomot, utána fogyasztható. A véletlenül lekezelt növények lombjának alapos öntözésével is csökkenthető a szerek maradéka.

www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR