A hibiszkusz teleltetése: így viseld gondját a lakásban!

A hibiszkusz teleltetése: így viseld gondját a lakásban!

Míg a meleg hónapokban minden további nélkül a szabadban tarthatjuk a dézsába ültetett hibiszkuszt, télen más a helyzet: gondoskodnunk kell a megfelelő védelméről.

Igazi trópusi hangulatot varázsol a nyári kertbe egy formás, virágzó hibiszkusz. De ha beköszönt a rossz idő, milyen lépésekből áll az átteleltetése? Az alábbiakból kiderül!

Kinn vagy benn teleljen a hazai hibiszkusz?

A mi éghajlati viszonyaink sajnos nem teszik lehetővé, hogy a hibiszkusz a szabad ég alatt teleljen át, ugyanis a fagypont alatti hőmérsékletet a növény biztosan nem élné túl. Az átteleltetését ezért mindenképpen beltérben kell megoldanunk.

hibiszkusz teleltetese 01

A hibiszkusz átteleltetésére ideális hely

A hibiszkusz szerencsére nem nagyon igényes, ami a benti elhelyezését illeti. Nem árt tudnunk azonban arról, hogy miután behozzuk a növényt a négy fal közé, a nyári fényéből sokat fog veszíteni. Hacsak nem vagyunk abban a szerencsés helyzetben, hogy verandán vagy melegházban teleltessük át, számítsunk rá, hogy nagy eséllyel a nyárinál jóval szerényebb külsőt fog mutatni egészen tavaszig.

Keressünk a telelő hibiszkusznak tehát egy olyan félreeső, nyugodt helyet, ahol anélkül viselhetjük gondját, hogy tavaszig útban lenne, állandóan kerülgetnünk kellene. Az elhelyezésére kiszemelt területet érje valamennyi fény és a hőmérséklete soha ne csökkenjen 10 °C alá. Azért legyen annyira szem előtt, hogy időnként ne felejtsük el megöntözni.

hibiszkusz teleltetese 02

Hogyan öntözzük a telelő hibiszkuszt?

Mindenekelőtt azt érdemes szem előtt tartanunk a telelő hibiszkusz öntözésével kapcsolatban, hogy jóval kevesebb vízre lesz szüksége, mint a nyári hónapokban. Míg a rendszeres és gyakori öntözés elengedhetetlen a meleg időszakban a növény életben maradásához, télen csak akkor kapjon vizet, ha a földje felszíne már száraz.

Ha a telelő növény a kelleténél több vizet kap, ez károsíthatja a gyökereit, a levelei nagy része pedig emiatt elsárgulhat.

Természetes, ha a telelő hibiszkusz levele sárgul?

Amikor télire behozzuk a növényt, várható, hogy a levelei egy része el fog sárgulni. Ez természetes jelenség, előre megjósolható reakció a növény részéről, ami miatt nem kell különösképpen aggódnunk. Ha pedig azt tapasztaljuk, hogy a növény az összes levelét lehullajtotta, de az ágak hajlékonyak, élettel teliek, akkor arról van szó, hogy a hibiszkusz teljes nyugalmi állapotba került. Ha ez bekövetkezik, célszerű a növényt egy hűvös, sötét helyiségbe átköltöztetnünk, és hagynunk, hogy ott aludja tovább téli álmát.

Legfőképp a sárguló és lehulló levelek miatt ajánlatos félreeső helyet keresnünk a telelő hibiszkusznak a lakásban. Érdemes tehát minden tőlünk telhetőt megtennünk azért, hogy a hibiszkusz problémák nélkül át tudjon telelni. Egész évi gondoskodásunkat, a megfelelő teleltetést is beleértve, a növény azzal fogja meghálálni, hogy tavasszal megújul és nyárra ismét teljes pompájában fog tündökölni.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?