A balkonládák, teraszok, koszorúk mutatós dísze ősszel: a hanga

A balkonládák, teraszok, koszorúk mutatós dísze ősszel: a hanga

Egészen decemberig díszít virágával.

Ősszel megvesszük és még télen is gyönyörködhetünk benne: a hanga kihagyhatatlan a kertből és a ház körüli díszítésből, ha hűvösebbre fordul az idő.

Nem csak a balkonládában, cserépben mutat jól, de a közismert hanga (más néven erika) és a csarab virágzatából könnyen készíthetünk koszorút, füzért akár mi magunk is. Ehhez mindössze egy drótalaphoz, vékony huzalokra és erős ollóra vagy harapófogóra van szükségünk.

hanga osszel 07

Tengernyi virág várja ilyenkor a kertbarátokat a kertészetekben a lila, ibolya, bordó és rózsaszín különböző árnyalataiban. Nem csoda, hiszen ezek az egyszerű, mégis mutatós törpecserjék azon kevés növények közé tartoznak, amelyek még ősszel is virágoznak. Egészen decemberig színesítik a bejáratot, teraszt, ablakpárkányt. Különösen jól mutatnak fonott kosarakban, bádogedényekben, régi vödrökben, kopott, rusztikus stílusú agyagkaspókban.

hanga osszel 09

Közelebbről szemügyre véve meg tudjuk különböztetni az erikát a csarabtól. Az erika tűszerű, vékony levelekkel és harangocska alakú virágokkal díszít. A vékony hanga (Erica gracilis)  különösen bájos, ez az egyetlen olyan faj, amely fagyérzékeny, ezért ha a hőmérő higanyszála 0 °C alá kúszik, akkor melegebb, védett helyre kell költöztetni. Ezzel szemben a csarab pikkelyszerű, egymáshoz simuló levelekkel, és apró virágokkal rendelkezik. A virág különösen sokáig megtartja a színét, amit érdekes módon nem a sziromlevelek adnak, hanem a csészelevelek.

hanga osszel 04

A hangák „csapatjátékosok”, legjobban csoportos kiültetésben mutatnak és érzik jól magukat. A különböző színű fajták a világostól a sötétliláig, a rózsaszínek, a fehérek mind gyönyörűek, egymással harmonizálnak, ajánlatos őket együtt ültetni kosarakba, ládákba, kaspókba. Jól mutatnak a díszfűfélékkel, cserjékkel és az őszi lombszínt öltő cserjékkel is. A rugalmas ágak könnyen formázhatóak, így akár koszorú, asztali dísz készítésénél is használhatjuk őket.

hanga osszel 05

Így marad sokáig szép a hanga

Ahhoz, hogy a hanga a cserépben sokáig szép és egészséges maradjon, némi törődést igényel. A legfontosabb a rendszeres vízellátás – ősszel és végig a tél folyamán is. A kiszáradás a tömött, bokros növény levélzetének és virágzatának felkopaszodásához vezethet. Mindaddig, amíg az új virágrügyek kinyílnak, 10-14 naponta keverjünk az öntözővízbe savas kémhatású folyékony műtrágyát (például azt, amit a rododendronhoz is használunk). Az első visszametszés a tél végén, márciusban történjen, mivel még decemberben is virágokat hozhat a növény.

hanga osszel 06

A hanga téli ápolása

A hanga dézsába, kaspóba, ládába ültetve télen is kültéren hagyható. Naposabb helyen ajánlatos gallyakkal takarni. Az egyedülálló cserépben lévő erikát ajánlatos a kertben egy védettebb helyen a földbe süllyeszteni, vagy akár beültetni, hogy a gyökereket jobban védjük a faggyal szemben.

A hanga esetében gyakran nem csak a virágok rózsaszínes-pirosak, de akár a levelek is színeződhetnek. Léteznek sárga lombú, világos vagy sötétzöld levelű fajták is, és olyan is, amely narancsos árnyalatúvá válik a fagyok után.

hanga osszel 08

Az őszi kosár nem csak nagyszerűen mutat a teraszon vagy a balkonon, de ajándéknak sem utolsó! Ráadásul pofonegyszerű elkészíteni, mégis saját magunk által alkotott kedvességgel lephetjük meg szeretteinket. Például összeültethetünk a rózsaszín különböző árnyalataiban pompázó vékony hangákat (Erica gracilis) egy kosárban. Az őszi koszorú is remek ajándék-ötlet: bármelyik ajtóra, kapura illik. Jól variálható a hanga virága az évszak terméseivel, bogyókkal: tűztövissel, csipkebogyóval, kecskerágóval, sommal, de szépen mutat borostyánággal is.

A bejárati ajtót, kertkaput díszítő koszorúhoz használhatunk díszalmácskát, hangát, eukaliptuszlevelet és lila színű gyümölcsöket, például kínai lilabogyót. A legjobb, ha szalma alapot használunk, amely köré vékony huzallal rögzítjük az eukaliptusz és a hanga ágacskáit. A díszalmák és a bogyók alját vékony huzalokkal segítségével rögzítsük a koszorúba.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR