Többszínű viráglabdák.
Őshazájában: Ázsiában, a dél-amerikai Andokban és Észak-Amerikában több mint 1200 különböző hortenziafaj nő vadon. Közülük 100 vágott virágként is megállja a helyét.
Nyári esküvőkön, rendezvényeken, kerti partikon kedveltek a kis vázába rendezett tömött, gyönyörű virágfejek asztali dekorációként. A hortenzia virágzata gömbölyű, tartós, vegyes csokrokhoz és menyasszonyi csokrokhoz is ideális. A különlegesen nagy példányok, óriási viráglabdákkal és hosszú szárral önmagukban is rendkívül mutatósak.
Mielőtt a hortenziát a vázába állítjuk, az alsó leveleket le kell vágnunk, mivel feleslegesen vonják el az energiát a virágtól és zavarossá teszik a vizet. Tartósabbak lesznek a virágaink, ha a vizükbe vágott virágoknak való tápanyagot szórunk.
Amennyiben utána szeretnénk kiszárítani a virágokat, arra kell ügyelnünk, hogy a ’Classic’ fajtából válasszunk. Ezek a virágok képesek hosszú ideig érni a bokron. A vázában különösen sokáig maradnak tartósak, és utána egyszerűen megszáradnak. A teljesen kinyílt virágfejeket vázában eleinte kis vízzel, majd anélkül szárazvirággá érlelhetjük. Őszi színüket így sokáig megtartják, de még ha meg is kopik, a viráglabda néha évekig dekoratív marad. Színváltónak is szokták nevezni őket, mivel a szezon során változtatják a színüket. Rózsaszín, lila, kék vagy fehér virággömbjei később zöldessé válnak és akár különféle színű virágok pompázhatnak egyetlen virágfejben.