A kála elnyílt virágainak eltávolítása: miért fontos?

A kála elnyílt virágainak eltávolítása: miért fontos?

A cserepes, illetve a melegebb hónapokra a kertbe kiültetett kála már megcsúnyult virágaitól érdemes megszabadulnunk. De miért is?

Az elvirágzott kála nem hullajtja le a szirmait, mint ahogy azt sok más virágos növény teszi. Amikor a kála virága (amely tulajdonképpen a sárga torzsavirágzatot körülölelő murvalevél) kezd hervadni, összepödörödik, kívül pedig gyakran zöld színűvé válik. Az elnyílt virág ezzel teljesítette is a célját, célszerű ezért lemetszenünk a növényről. Az alábbiakban kiderülnek az ezzel kapcsolatos részletek. Például melyek az elnyílt virág eltávolításának az előnyei? Miért ne hagyjuk inkább az elnyílt virágot a növényen?

kala elnyilt virag eltavolitasa 03

A kála elnyílt virágainak eltávolítása

Ellentétben sok más virágos növénnyel, a kála elnyílt virágának eltávolítása nem vált ki egy újabb virágzást vagy másodvirágzást. A kála jellemzően egy bizonyos számú virágot hoz, legtöbbször egyet vagy kettőt, esetenként azonban akár hatot is. A virágok elnyílása után a következő tavaszig a növény egyedüli díszítő értékeként megmarad nekünk annak dús, zöld lombja.

Ha tehát újabb virágzásra nem számíthatunk, mégis mi okunk legyen arra, hogy eltávolítsuk az elhalt virágokat? Ennek két fő oka van:

  • Először is egész egyszerűen sokkal csinosabb, rendezettebb összképet mutat az a növény, amelyet nem csúfít el a halott, élettelenül csüngő, fityegő virágok látványa. Mert ugyebár azért nevelünk, tartunk virágokat, hogy gyönyörködhessünk a bennük, így a cél az, hogy mindig a lehető legmutatósabbak, legattraktívabbak legyenek.
     
  • Másodszor pedig a kála elhalt virágainak eltávolítása azért fontos, hogy a növény a következő évi virágzáshoz erős, egészséges rizómát tudjon fejleszteni. A virágok elnyílás után általában magot érlelnek, az ehhez szükséges erőforrásokat pedig más, jobb célra, feladatra is fel tudja használni a növény. Már maga a virágzás sok energiát vesz el, amelyet a növény egy nagy, életerős rizóma fejlesztésére tudna összpontosítani. Miután az elhervadt virágot eltávolítottuk, a növény már a következő szezonra történő felkészülésre tud fókuszálni.

kala elnyilt virag eltavolitasa 02

Hogyan távolítsuk el a kála elnyílt virágát?

A kála elnyílt, elhalt virágainak eltávolítása egy-két egyszerű lépésből áll. A cél a virágzat eltávolítása, valamint az, hogy ezzel a növény megőrizhesse a szépségét, báját.

Fogjunk egy tiszta, éles kerti metszőollót vagy háztartási ollót és tőből vágjuk ki vele a virágot tartó szárat. A legjobb, ha a megmaradt szárrész nem kukucskál ki a levelek közül, mindenesetre egy pici csonkot azért hagyjunk meg.

Ha történetesen vágott virágnak szeretnénk a kála még friss, üde virágát levágni, a fentiekben írtakhoz hasonlóan járjunk el a virág szárának lemetszésekor. Ezzel biztosíthatjuk, hogy a beavatkozásunk nyomán még véletlenül sem teszünk kárt a növényben.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR