A karácsonyi kaktusz átültetése: hogyan és mikor kerítsünk sort rá?

A karácsonyi kaktusz átültetése: hogyan és mikor kerítsünk sort rá?

Ha az átültetést hozzáértő módon végezzük el, garantált a siker.

A karácsonyi kaktusz a trópusi, szubtrópusi őserdőkből származik, nem csoda ezért, hogy kedvére való a magas páratartalom, a páradús környezet. Ebben eltér rokonaitól, a hagyományos kaktuszféléktől, amelyek a meleg, száraz klímát részesítik előnyben. Az általában télen virágzó karácsonyi kaktusz virágai igen eltérő színűek lehetnek. Fajtától függően vannak köztük piros, rózsaszín, mályvaszínű, fehér, őszibarackszínű, krémszínű vagy éppen narancssárga virágúak.

Optimális feltételek mellett a növény szépen gyarapszik, ezért idővel nem marad más választásunk: át kell ültetnünk egy nagyobb cserépbe. Az átültetés maga nem bonyolult művelet, a lényeg, hogy tisztában legyünk azzal, mikor és hogyan célszerű az átültetést elvégeznünk.

Mikor ültessük át a karácsonyi kaktuszt?

A legtöbb szobanövényt akkor szoktuk átültetni, amikor tavasszal új hajtások jelennek meg rajtuk. A karácsonyi kaktuszt azonban a virágzás elmúltával célszerű átültetnünk. Azaz amikor a virágai már mind elnyíltak, ez pedig rendszerint a tél végén vagy kora tavasszal van. Soha ne kíséreljük meg az éppen virágzó karácsonyi kaktusz átültetését.

Azt is érdemes tudnunk, hogy nem szükséges sietnünk a karácsonyi kaktusz átültetésével, mivel akkor érzi a legjobban magát, amikor a gyökerei már viszonylag jól benőtték a cserepét. A túl gyakori átültetést a növény megsínyli.

A karácsonyi kaktuszt úgy három-négy évente javasolt átültetnünk, de a művelettel várjunk, amíg a növény a régi cserepében nem kezd fáradtnak, lankadtnak tűnni, illetve amíg nem látunk a cserép vízelvezető nyílásán gyökérszálakat kibújni. Igen gyakran megesik, hogy egy adott növény éveken át kifogástalanul érzi magát ugyanabban a cserépben.

karacsonyi kaktusz atultetese 02

Hogyan ültessük át a karácsonyi kaktuszt?

Íme néhány hasznos tipp a karácsonyi kaktusz átültetéséhez. Ha ezeket megfogadjuk, nagy bakot már nem lőhetünk.

Az átültetésre szánjunk bőven időt, mivel a karácsonyi kaktusz esetén ez néha kissé időigényes lehet. Mindenekelőtt elengedhetetlen a könnyű, laza, jól vízáteresztő képességű ültetőkeverék. Jó minőségű, bolti terméket használjuk tehát, kifejezetten broméliák vagy kaktuszok számára előállított keveréket. Az is tökéletesen megteszi, ha két rész általános virágföldet egy rész homokkal keverünk össze.

A karácsonyi kaktuszt olyan cserépbe ültessük át, amelyik a réginél valamennyivel nagyobb. A cserép alján mindenképpen legyen vízelvezető nyílás. Bár a karácsonyi kaktusz kedveli a nyirkosságot, hamar rothadásnak indul, ha a gyökerei a levegőtől megfosztva, pangó vízben állnak.

A növényt a földlabdájával együtt vigyázva fordítsuk ki az addigi cserepéből, majd óvatosan lazítsuk meg a gyökereit. Ha a régi földje már nagyon tömör, kemény, egy kevés vízzel mossuk le a nagyját a gyökerekről.

A karácsonyi kaktuszt úgy helyezzük el az új cserepébe, hogy gyökérlabdájának a teteje a cserép peremétől körülbelül 2-3 cm-rel lejjebb kerüljön. Körben töltsük fel friss ültetőkeverékkel, majd finoman paskoljuk le, tömörítsük, hogy a keverék ne legyen túl levegős. Mérsékelten öntözzük meg.

Az átültetett karácsonyi kaktusz cserepét két-három napra árnyékos helyre állítsuk, ezt követően már a szokásos módon folytathatjuk a gondozását.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR