Mit tegyünk, ha rothad a karácsonyi kaktusz gyökere?

Mit tegyünk, ha rothad a karácsonyi kaktusz gyökere?

A karácsonyi kaktusz nem igényel komoly odafigyelést, de nem megfelelő öntözés esetén komoly bajba kerülhet, amely végzetes is lehet.

A karácsonyi kaktusz meglehetősen igénytelen, szívós trópusi kaktuszféle, amely gyönyörű piros vagy rózsaszínű virágaival ékesíti otthonunkat az ünnepek alatt. Bár a karácsony kaktusz gondozása általában nem okoz különösebb problémát, főként azért, mert minimális gondoskodás mellett is kitűnően érzi magát, nem árt tudnunk, hogy hajlamos a gyökérrothadásra. Ezt a rettegett gombás betegséget rendszerint nem az oda nem figyelés vagy a növény elhanyagolása okozza, hanem a nem megfelelő öntözés.

Ajjaj, nagy a baj

A karácsonyi kaktusz gyökérrothadására utaló jelek

A gyökérrothadásban szenvedő karácsonyi kaktusz ránézésre is lekókadt, aszott, fonnyadt, növekedésében visszamaradt; de biztosat csak a gyökerek megvizsgálásával tudunk mondani.

Ennek már annyi

A növényt óvatosan emeljük ki a cserépből. Ha gyökérrothadása van, arról a gyökerek megfeketedett végei árulkodnak. A betegség súlyosságától függően a karácsonyi kaktusz gyökerei nyálkás, elfolyósodott állagukkal, valamint feketés-barnás színükkel a bomlás jeleit is mutathatják.

Ha megállapítottuk tehát, hogy a karácsonyi kaktusz rothad, fontos, hogy késlekedés nélkül cselekedjünk. A rothadás ugyanis végzetes kór, amelynek az előrehaladott stádiumában az egyetlen lehetőség, hogy kidobjuk a növényt és egy új példány nevelésébe kezdünk. Ha azonban a növény egy része egészséges, megmenthetjük: a néhány darabból álló, ép levélszegmenst kigyökereztethetjük.

A karácsonyi kaktusz gyökérrothadásának kezelése

Ha a betegséget még a korai szakaszában sikerül nyakon csípnünk, akár meg is menthetjük a növényt. Haladéktalanul vegyünk ki a földjéből. Csípjük le róla a beteg gyökérdarabokat, majd a megmaradt gyökérzetet óvatosan öblítsük le, hogy maradéktalanul eltávolítsuk a gombát. Helyezzük a növényt egy darab papírtörlőre és tegyük éjszakára egy meleg, jól szellőző helyre, hogy a gyökerek megszáradhassanak.

Másnap ültessük el a karácsonyi kaktuszt friss, laza virágfölddel megtöltött cserépbe. Figyeljünk arra, hogy a cserép alján legyen vízelvezető nyílás, hogy a felesleges öntözővíz szabadon távozhasson. Várjunk pár napot, mielőtt az átültetett növényt újra öntözni kezdenénk.

Ne feledjük, hogy a karácsonyi kaktusz öntözésének a leghatékonyabb módja, ha bőségesen megöntözzük a növényt, amíg a felesleges víz a vízelvezető nyíláson ki nem kezd csorogni. Miután a felesleges víz elfolyt, öntsük ki a cserépalátétből. Fontos, hogy a növényt soha ne hagyjuk vízben állni!

Legyünk óvatosak tehát, nehogy a túlzásba vitt gondoskodásunkkal öljük meg a növényt; az enyhe alulöntözés a legegészségesebb. Csak akkor öntözzük meg, amikor a földje felső 1-1,5 cm-es rétegét már száraznak érezzük. A téli hónapokban visszafogottan öntözzük; de azért ne hagyjuk azt sem, hogy a karácsonyi kaktusz földje két öntözés között teljesen kiszáradjon.

Az őszi és téli időszakban napsütéses helyre, a tavaszi és nyári hónapokban pedig szűrt fénnyel megvilágított helyre állítsuk a növény cserepét.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR