Így tudjuk elősegíteni a karácsonyi kaktusz virágba borulását

Így tudjuk elősegíteni a karácsonyi kaktusz virágba borulását

Segít a böjt.

A karácsonyi kaktusz normál esetben az év végi ünnep körül hozza virágait. Amennyiben idén hiába vártunk erre, érdemes egy trükköt alkalmaznunk, hogy jövőre virágözönben gyönyörködhessünk.

A titok annyi, hogy a növényünket hagyjuk ’böjtölni’: a virágzás előtt és után a kaktusz nyugalmi időszakot igényel, ilyenkor csak keveset kell öntözni és nem szabad tápozni sem.

Szeptembertől ne kapjon több tápoldatot, tegyük hűvös helyre, 11 és 15 °C közé, emellett kevés fény érje, mivel rövidnappalos növényről van szó (lehető legkevesebb éjszakai fény, max. 9 óra nappali fény vagy mesterséges megvilágítás). A vízadagot is csökkentenünk kell 6-7 héttel karácsony előtt. Ez a ’diéta’ a trópusi növénynél a száraz időszakot imitálja és megkezdődik a virágzás.

Amint a virágrügyek láthatóvá válnak, újra locsolhatjuk a növényt és tápot is adhatunk neki. Ismét világos, meleg helyre kerülhet (20 °C körül), hogy a bimbók fejlődését ösztönözzük.

A karácsonyi kaktusz virágainak van egy különleges tulajdonságuk: a fény felé nőnek. Ha elfordítjuk, elmozdítjuk a cserepet, akkor a virágok újra megkeresik a fényt Ha viszont túl gyakran mozgatjuk a növényt, lepotyognak a virágok.

karacsonyi kaktusz elosegiteni 02

A virágzást követően a kaktusz ismét egy 6 hetes nyugalmi időszakot igényel, ilyenkor csak keveset öntözzük, ne tápozzuk és hűvös, sötét helyre tegyük.

Először a nyári hónapokban, április és szeptember között kell a kaktusszal aktívan törődni. Rendszeresen öntözzük mészben szegény vízzel, de a pangó vizet kerüljük! 4 hetente az öntözővízhez adjunk tápoldatot is.

A kora nyár ideális a növény átültetéséhez is. Májusban, ha már nem várható több fagy és a hőmérséklet tartósan 10 °C felett jár, kitehetjük a kaktuszt a szabadba is. Ideális számára egy félárnyékos hely, ahol a tűző naptól védve lehet egy teraszon vagy balkonon.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR