Karácsonyi kaktusz: a szobanövény, amely végigkíséri az életünk

Karácsonyi kaktusz: a szobanövény, amely végigkíséri az életünk

Vajon honnan tudja minden évben a karácsonyi kaktusz, mikor jött el a tökéletes pillanat arra, hogy virágba boruljon?

Természetesen a termo-fotoperiodikus virágzási ciklusból, amelynek köszönhetően óramű pontossággal "működik". Hogy ez mit jelent? Azt, hogy ahogy a téli hónapok közeledtével egyre rövidülnek a nappalok és nő a sötét órák száma, úgy váltja ki a fény hiánya a – tudományos elnevezése szerint – Schlumbergera  virágzását.

karacsonyi kaktusz vegigkiser 02

És a kereskedők vajon miből tudják, mikor jött ez az ideje annak, hpgy sorban kirakják a polcaikra a bimbók tucatjaival kérkedő cserepes karácsonyi kaktuszokat? Úgy tűnik, erre a kérdésre már meg is kaptuk a választ. Ráadásul nem csupán piros virágú változatot hozhatunk haza, bőven található rózsaszín, sárga vagy éppen fehér virágú karácsonyi kaktusz is a kínálatban.

karacsonyi kaktusz vegigkiser 03

És itt engedtessék meg egy rövid kitérő, mondhatni emlékeztető a karácsonyi kaktuszról, oly sokunk kedvencéről: olyan, meleg éghajlatról származó epifita (azaz fán lakó) pozsgás, amelynek őshazáját Brazília mesés, örökzöld köderdei alkotják. Egy világos ablakpárkányra helyezve a mi otthonainkban is remekül érzi magát, de a virágzáshoz emellett természetesen szüksége van az alacsonyabb hőmérsékletre és éjszakai sötétségre is.

karacsonyi kaktusz vegigkiser 04

Gondozásáról, átültetéséről, szaporításáról korábban részletesebben is írtunk:

A karácsonyi kaktusz olyan varázslatos növényünk, amelyet a legtöbben már gyermekkorunk óta ismerünk és szeretünk. Fel-feldereng, hogy már nagyszüleink, szüleink is szerettel gondoztak egy-két cserépnyit belőle a verandán. Időnként vissza-visszatérnek már rég elfeledettnek hitt emlékeink, amikor hideg, fagyos teleken karácsony táján az ablakpárkányról szedegettük össze elnyílt, lehullott virágait.

karacsonyi kaktusz vegigkiser 06

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR