A kert előkészítése a tavaszi munkákra

A kert előkészítése a tavaszi munkákra

A tavasz beköszöntével a kertészeti munkák megkezdődnek. Ilyenkor a kert előkészítése kiemelten fontos feladat. Ahhoz, hogy az év során szép és termékeny kertünk legyen, elengedhetetlen a megfelelő előkészületek megtétele. Ebben a cikkben néhány hasznos tanácsot fogalmazunk meg a kert előkészítésével kapcsolatban, amelyek segítenek abban, hogy a tavaszi munkákat felkészülten kezdhessük meg.

kert elokeszitese tavaszi munkakra 02

Muskátlik visszavágása és friss földbe ültetése

A muskátli kedvelt dísznövény, amelyet évente legalább egyszer meg kell metszeni, hogy megőrizzük az egészségét és virágzó képességét. A teleltetett muskátlikat a téli időszakban érdemes visszavágnunk, miután eltávolítottuk a száraz és elhalt részeket. Érdemes akkor végezni, amikor a növények már elkezdték növekedésüket, de még nem hozták ki a virágokat.

A visszavágás után a muskátlikat friss földbe ültetjük. Érdemes tápanyagdús földet választani, amely jó vízelvezető képességgel rendelkezik, illetve a muskátlik számára megfelelő pH-értéket biztosít. Fontos, hogy ne ültessük túl mélyre a növényeket, csak annyira, hogy a gyökereik fedve legyenek és kapaszkodást biztosíthassanak számukra!

Az ültetést követően rendszeresen öntözzük a muskátlikat, hogy megakadályozzuk a talaj kiszáradását. Ha szükséges, a növényeket trágyázhatjuk is, hogy javítsuk a virágzást és az általános egészségi állapotukat.

Ha a muskátlikat megfelelően visszavágjuk és friss földbe ültetjük, akkor élénk színekben pompázó és egészséges növényeket kapunk, amelyek hosszú időn át díszítik kertünket vagy erkélyünket.

kert elokeszitese tavaszi munkakra 03

Az első magvetések

A kerti vetemények, palánta magvetése az egyik legjobb módja annak, hogy időt takarítsunk meg, és hogy mielőbb friss zöldségeket szedhessünk a saját kertünkből. Az időjárás még nem engedi, hogy helyrevetést végezzünk, hiszen a szabadföldi termesztés megkezdéséhez még túl hideg van. Sok helyen még fagyott a föld. Melegigényes növények magjait, amik nehezebben csíráznak, hosszabb a csírázási idejük: már most vethetjük palántának. A magokat irányított körülmények között nevelhetjük, optimális hőmérsékletet és fényviszonyokat biztosíthatunk számukra a fedett helyiségekben. Nagy segítségünkre lehetnek ebben az ültetőlapátok.

A termesztett növényeink között szép számban találunk kifejezetten melegigényes növényeket, ilyen például a paprika, amit hiába ültetnénk ki a hideg földbe, képtelen lenne megfelelően fejlődni, de még a későbbi – áprilisi vagy akár májusi – talajmenti vagyok is végzetesek lehetnének számára. Arról sem feledkezhetünk meg, hogy a paprika fejlődési szakasza relatív hosszú; ha a vetést május végén végeznénk, a növénynek nem lenne ideje kinevelnie a terméseit az őszi fagyok beállta előtt. A palántamagok vetése azonban megoldást kínál.

A paradicsom némileg jobban tűri a tavaszi hónapok hidegebb időjárását, de az elnyúló csapadékos időszak és a kevés napfény ezt a növényt is visszaveti a fejlődésben. Nagyon sokféle palántanevelő közül választhatunk. Akár palántaföldet, akár saját készítésű komposztot használunk, tartsuk szem előtt, hogy a közegnek jó vízáteresztőnek kell lennie. Vethetjük már a zellert, a karalábét, korai fejes káposztát, korai fejes salátát, brokkolit. Hat hét alatt lesz kiültetésre alkalmas a palánta.

Amint az időjárás engedi, nem fagyott a talaj, és kellőképpen felszikkadt, vethetjük szabadföldbe a hidegre nem érzékeny magokat, ilyen a borsó, petrezselyem, lóbab, vöröshagyma, fejes saláta, mák, spenót, hónapos retek. A sárgarépát is lehet lassan vetni, de lassan fog csírázni, érdemes jelzőnövényként mellé hónapos retket vetni.

kert elokeszitese tavaszi munkakra 04

Kerttervek készítése: vetésforgó és növénytársítások megtervezése

A vetésforgó fogalmát elsősorban a mezőgazdasághoz társítjuk, de fontos szerep hárul rá a kiskertekben is. A vetésforgó segít abban, hogy azonos területen a növények ne emésszék fel ugyanazokat a tápanyagokat évről évre. Ennek megfelelően, az egyes növényfélék ideális vetési és ültetési helyeit ki kell választani, és olyan sorrendet kell kialakítani, amely a lehető legjobb termőképességet eredményezi.

A monokultúrában az adott növényfajra jellemző kártevők könnyen elszaporodhatnak, így az alkalmazott növényvédelem hatékonysága is kérdéses lehet. A vetésforgó lehetőséget ad arra, hogy kiküszöböljük a kártevők elszaporodását és támogassuk a jótékony rovarok szaporodását.

Nem beszélhetünk vetésforgóról pihentetett terület nélkül. A pihentetés során javul a talaj ellenálló képessége, csökken a stressz, illetve szaporodni képesek a jótékony mikroorganizmusok is. A pihenő talajjal nincs teendőnk, még felásnunk sem kell; sőt, nem is ajánlott a pihentetett talaj forgatása. Zöldtrágyának való növények magjait vethetjük például a területre, ilyen a facélia vagy a mustár.

Legyünk alaposak és fordítsunk időt a tervezésre. Először jelöljük ki azokat a területeket, ahol termeszteni szeretnénk, majd készítsünk tervet, milyen zöldségeket szeretnénk vetni vagy palántázni az elkövetkező években. Ilyen módon meghatározhatjuk a közös pontokat, például a vízigényt, a fényigényt vagy a közös kártevők alapján, ezáltal már sokkal könnyebb dolgunk van, hiszen tudhatjuk, melyik növényt melyik mellé kell ültetnünk, melyeket nem ültethetjük egymás mellé, illetve egymás után.

Fordítsunk kiemelt figyelmet a kártevőkre! Ha az egyik növény kártevői nagyobb számban jelennek meg, a következő évben ne ültessünk olyan növényeket, amelyek a kártevők visszatérését és további szaporodását segíti!

Számos növény jól használható előveteményként, például a pillangós növények, mint a borsó, kiváló előveteményei a nitrogénigényes zöldségeknek, például a káposztaféléknek. Zöldhagyma után ültethetünk májusban paradicsomot és utána vethetünk még spenótot is ősszel, hogy ne legyen üres a terület hosszú időn keresztül.

Készült a BAUHAUS közreműködésével.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR