A két szulák két külön történet

A két szulák két külön történet

Az apró szulák időjósnak is elmegy, közben a sövényszulák hatalmas fákat fojtogat. De mindkettő potyautas a növények között.

Az apró szulák (Convolvulus arvensis) gyakori növény, látványként mindenki ismeri, mégis tartogat néhány – remélhetőleg nem csak számomra – érdekes tulajdonságot. Egyrészt névadója a szulákfélék növénycsaládjának, a "szulák" szó szláv eredetű, ezt a növényt és egyéb folyondárokat jelent, a "Convolvulus" nemzetségnév is a tekeredésre, körülfonásra utal. Az "arvensis" szó mezeit jelent, magyarul azért "apró," mert van egy nagy testvére is, amelyet szintén bemutatok.

Apró szulák: előre jelzi az esőt

Az apró szulák a néphit szerint előre jelzi az esőt, ugyanis borús reggeleken ki sem nyílik, napközben már a felhősödéskor összecsukja a fehér vagy rózsaszín mintás virágait, hogy védekezzen az esőcseppektől. Sok növény rengeteg anyagot és energiát használ fel, hogy magas és erős szárat fejlesztve hozzájusson a napfényhez, a szulák és még néhány lágyszárú folyondár ilyesmire semmit nem pazarol, a cérnavékony szárával is felfut magasra, rátámaszkodva a szilárdan állókra. Élősködőnek nem nevezhetem, mert a biológia ezt a szót másra használja, a potyautas a megfelelő kifejezés; saját erőfeszítés nélkül élvezi az előnyöket, magasra jut. Felülről nézve az óramutató járásával ellentétes irányba tekeredik, a déli féltekén is ugyanígy, szemben a gyakori hiedelemmel. Fantasztikus szárazságtűrő, a 4 méterre is lehatoló, dús gyökérzete mindig ellátja vízzel, és emiatt kiirthatatlan gyomnövény is, kapálás után azonnal új hatások törnek elő a földből.

szulakok apro soveny 02
Apró szulák folt még talajközelben

szulakok apro soveny 03
Apró szulák virága megporzójával

szulakok apro soveny 04
Apró szulák virágok rózsaszín mintával

Sövényszulák: éjszakai lepkéket vár

A nagy testvér, a sövényszulák (Calystegia sepium)  vízigényes, sokszor nádra, mocsári fás növényekre felfutó folyondár, lényegesen nagyobb, éjjel is nyitva tartó, megporzásra éjszakai lepkéket váró hófehér virágokkal. A tudományos nemzetségnév "Calystegia" azt jelenti, hogy a virág csészeleveleit oldalról nézve két előlevél takarja, a fajnév "sepium" sövényt jelent. A vízpartokon a sövényszulák akár 5 méter magasra is felfut, a fákat fojtogató kúszónövények alkotta "függöny-társulások" egyik legszebben virágzó növénye.

szulakok apro soveny 05
Kenderre támaszkodó sövényszulák

szulakok apro soveny 06
Sövényszulák nyilazott vállú, nagy levelekkel

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR