Ezért farkas és ezért kutyatej

Ezért farkas és ezért kutyatej

A tavasszal nyíló vadvirág néha megváltoztatja a formáját, mégis könnyű felismerni.

Március utolsó napján, Dunakeszin, egy árokparton fotóztam. A farkas kutyatej, tudományos nevén Euphorbia cyparissias  az egész ország területén elterjedt. Először kora tavasszal virágzó, lágyszárú évelő növény. A magyar neve a mérgező, és nyálkahártyára kerülve égetően csípős fehér tejnedvére utal. A hashajtó hatását felfedező és alkalmazó Euphorbus ókori görög orvosról kapta a nemzetség-nevet, a meddő hajtás ciprusszerű zöldjéről a fajnevet.

farkas kutyatej 01
1. kép

A tetszetős virágzat közelről megnézve nagyon bonyolult szerkezetű (1. kép). Az igazán látványos részeket nem is a virágok, hanem a fellevelek adják.

farkas kutyatej es rozsdas 01
2. kép

A farkas kutyatejet gyakran megtámadja egy gomba, a borsórozsda, amely megváltoztatja a növény teljes alakját (2. kép). Az el nem ágazó száron először rövidebb és szélesebb levelek képződnek a gomba hatására. A parazitált hajtások pedig nem hoznak virágot. A kórokozó gomba szaporítóképletei kezdetben sötét, majd sárga foltokként jól láthatók alulról, az apró levelek fonákán (3. és 4. kép). Olyan, mintha egy másik növényfaj lenne ilyenkor, pedig csak beteg.

farkas kutyatej rozsdas 013. és 4. kép

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR