A kínai birs törzse olyan, akár a zsiráf nyaka

A kínai birs törzse olyan, akár a zsiráf nyaka

A kéreg foltosan hámlik, mint a platáné, ily módon szürke, zöld és barna foltok tarkítják. A fa az év 365 napján mutatós!


Nevezik még álbirsnek is, tudományos neve: Pseudocydonia sinensis.

Tavasszal rózsaszín virágai, ősszel sárga-piros levelei és sárga termései, foltos-színes törzse egész évben díszítik a kertet. Nagy bokornak, vagy sűrű, ovális koronát adó, lombhullató kis fává nevelhető, magassága 3-6 m lehet.

Levelei tojásdad alakúak, fényes sötétzöldek, 12 cm hosszúságúak, finoman fogazottak, ősszel sárga-piros színűek lesznek, enyhe időben november végéig a fán maradnak, amikor már a legtöbb fa kopasz.

kinai birs 02b

Csésze alakú, 3-4 cm átmérőjű, illatos, rózsaszín virágai április-májusban nyílnak. Gyümölcse nagy, ovális alakú, általában sárga, de van narancssárga és pirosas árnyalatú változat is. Húsa kemény, savanyú, majd a fagy hatására októberben meglágyul, illatos és jobb ízű lesz, de a valódi birs jóval kellemesebb ízű. Gyakran készítenek belőle befőttet vagy lekvárt.

kinai birs 04

Törzsén a kéreg foltosan hámlik, mint a platánon, ily módon szürke, zöld és barna foltok tarkítják, úgy néz ki, mint a zsiráf nyaka. Érdemes többtörzsűnek nevelni, úgy még mutatósabb télen. Néha erősen bordás a törzs, függőleges irányban.

kinai birs 03

Könnyű a nevelése napos helyen, enyhén savanyú, jó vízáteresztő, közepesen nedves talajon. De eltűri az agyagos, soványabb talajt is. (A siófoki, kissé lúgos talajon is szépen mutat. Közeli rokona, a japánbirs is savanyú talajra ajánlott, de a kínai birs jól megél kicsit meszes talajon is.)

kinai birs 05

Szaporítható magvetéssel, feltöltéses bujtással is, mert könnyen és jól gyökeresedik. Bonsai formában könnyen tartható és minden évszakban mutatós. A tűzelhalás betegségre érzékeny, néha ajánlatos megpermetezni.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR