Vajon elég érett már? Mikor szedjük le a körtét?

Vajon elég érett már? Mikor szedjük le a körtét?

A nyár egyik legzamatosabb gyümölcse a körte. Azok közé a gyümölcsök közé tartozik, amelyet már akkor tanácsos leszednünk, még mielőtt teljesen beérne.

A szüret pontos ideje természetesen fajtánként eltér. A korai fajták akár egy hónappal korábban készen állnak a begyűjtésre, mint a késői érésű társaik. De mindenképpen akkor érdemes nekiállnunk a leszedésének, amikor még szilárd; ne hagyjuk, hogy a fán érjen be.

De mikor elég érett a körte ahhoz, hogy fogyasztható legyen? Vajon a leszedése után várjunk még, amíg tovább érik, vagy csak akkor szedjük le a fáról, amikor már teljesen megpuhult és kásás? Az alábbiakból minden kiderül!

korteszuret ideje 03

Mikor elég érett a körte ahhoz, hogy leszedjük?

A jó dolgokat mindig meglehetősen nehéz kivárni, de gyakran pont a türelmes várakozás az, ami végül csak tovább fokozza az élményt. A körtével is pontosan ez a helyzet, ugyanis nem a fán érik be a legszebben. A termés húsa belülről kifelé érik: a belseje idővel megpuhul és kásás, szemcsés textúrájú lesz. A körtével szemben azonban az a kívánalom, hogy legyen szilárd és lédús, függetlenül attól, hogy nyersen szeretnénk-e elfogyasztani vagy esetleg befőttet készítenénk belőle. A gyakorlott befőzők jól tudják, mikor kell a körtét leszedni és ezt követően mikor jön el a feldolgozás ideje. Bátran kérjük ki tehát a tapasztaltabbak tanácsát, hogy elkerüljük a leggyakoribb hibákat. Például azt, hogy túl későn takarítjuk be a termést, majd azon törjük a fejünket, mit is kezdjünk a löttyedt, kásás, pépes gyümölccsel.

A profi gyümölcstermesztők azt a véleményt osztják, hogy a körtét a fáról leszedve kell hagyni megérni, nem pedig a fán hagyni érni. Ennek oka, hogy a fán hagyott körték rendszerint túlérnek, ami a kelleténél lágyabb textúrát és túlzottan cukros gyümölcshúst eredményez. Ha a körtéket akkor szedjük le, amikor a héjuk már kissé megpirult, de tapintásra még szilárdak és kissé alulérettek, a konyhapulton vagy akár papírzacskóba téve szépen be fognak érni úgy egy hét leforgása alatt.

A finom, zamatos íz körülbelül egy hét alatt alakul ki, és a gyümölcshús is ennyi idő elteltével közelíti meg a legjobb, legideálisabb textúráját. A környezeti tényezők miatt mindegyik gyümölcs kicsit más és más időpontban fogja elérni az optimális érettségi fokát. Így amikor a körtefa alatt állunk, minden szemet külön-külön vizsgáljunk meg, mielőtt leszedjük.

A körteszüret ideje

Első lépésként időben el kell kezdenünk ellenőrizni a fán lévő gyümölcsök állapotát, hogy elég érettek-e már. A nagyon éretlen körte még nincs eléggé kifejlődve ahhoz, hogy a fáról való leszedése után elő tudja állítani a szükséges cukrokat. Óvatosan vegyük kézbe a körtét és kissé húzzuk magunk felé. Ha a gyümölcs könnyedén elválik az ágtól, akkor már gond nélkül leszedhető. Azokat, amelyek ellenállnak, hagyjuk a fán tovább érni.

Ez az egyszerű teszt kiváló arra, hogy eldöntsük, mikor kell elkezdeni a körte leszedését, mivel a körte textúrája és színe fajtánként eltér, és így nem lehet az érettség egyedüli fokmérője.

korteszuret ideje 02

Hogyan szedjük le a körtét?

A körteszürethez készítsünk elő egy kosarat vagy más edényt. Érdemes a kosarat konyharuhával kibélelnünk, hogy a leszedett körték ne sérüljenek, ne ütődjenek meg. Miután a leszedéshez kellően érett gyümölcsöket begyűjtöttük, beltérben hagyjuk beérni. Érdemes tudni, hogy a körte hosszabb ideig eltartható, ha előtte lehűtjük -1 °C-ra. A hűtés ugyanis előmozdítja az érési folyamatot.

A Bartlett körtének például mindössze egy-két nap hűtésre van szüksége, de számos más körtefajta 2-6 hét hűtést is igényelhet. Ezt követi az érés forszírozása. A körtét egyszerűen hagyjuk a konyhapulton vagy más olyan helyen, ahol a hőmérséklet 18-23 °C közötti. Másik megoldásként tegyük a körtét papírzacskóba egy banán vagy alma társaságában. Ez utóbbi gyümölcsök az érést elősegítő etilént bocsátanak ki. Ezzel a módszerrel rövidebb idő alatt érhetjük el, hogy a körte tökéletesen beérjen.

A körte leszüretelésekor kulcsfontosságú tehát a helyes időzítés. A megfelelő időben leszedett körte nyersen történő fogyasztáshoz és feldolgozáshoz is tökéletes állagú, kiváló minőségű lesz.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR