A madárberkenye gyümölcse nemcsak a madaraké

A madárberkenye gyümölcse nemcsak a madaraké

Többféle formában is fogyasztható, értékes és érdekes gyümölcsöt terem ez a vadon is honos berkenyeféle.

Tudományos neve: Sorbus aucuparia. Elnevezése a latin sorbeo= ital szóból ered, gyümölcsének levét már az ókorban itták összehúzó hatása miatt. Az aucupor = madárvadász nevet azért kapta, mert érett gyümölcsei miatt a madarak szívesen látogatják a fát.

A rózsafélék családjába tartozik, mint például a galagonya. Magassága 12 m, koronája terebélyes. Fája tömött, kemény, műbútorasztalosok, fafaragók, hajóépítők számára jó anyag. Kérge szürke színű, bőrcserzésre alkalmas. Levele páratlanul szárnyalt (13-31 levélke) ősszel valamely fajtái pirosra színeződnek.

Májusban virágzik, 10-15 cm átmérőjű sátorvirágzatában 8-10 mm szélességű fehér szirmú, öntermékenyülő virágok vannak. A méhek szívesen látogatják.

Madárberkenye

Termése 8-10 mm átmérőjű almácska, kezdetben zöld, érés kezdetén sárga, éretten skarlátpiros. Szépsége és tartóssága miatt a kötészetben szívesen használják. Fanyar ízű. Egy termésben 3-5 db, barna színű mag van, éppolyan mérgezőek, mint az alma magja, mivel ciánt tartalmaznak amigdalin formájában, akárcsak a keserű mandula.

Hazánkban is honos a Dunántúli- és Északi-középhegységben és a Dunántúl nyugati részén, de csak ritkásan. Elsősorban a párás levegőjű, üde és savanyú talajú hegyvidéket kedveli, de jó tűrőképességű, megél gyengén lúgos talajon is. Alkalmas a pH 6,1-7,8 kémhatású zóna. A száraz levegőt és talajt rosszul tűri, ajánlatos öntözni. Fényigényes. Fagytűrő -20 °C-fokig

Termése már július végén pirosodik, de csak szeptember végén-október elején érik meg, íze akkor is fanyar. A megfagyott, vagy megfőzött termések jobb ízűek lesznek, de jobb lehetőség az ehetőnek nevezett fajták ültetése. (S. Aucuparia Edulis, ill. Moravica néven ismertek) melyek nem paraszorbinsavat tartalmaznak, hanem szorbint, amely cukorbetegek számára is jó édesítőszer. A szorbin némileg mikroba és gombaölő hatású.

Madárberkenye

Kártevői és betegségei: Levéltetű, vörös takácsatka, levéldarázs, lisztharmat, tűzelhalás, fehérpelyhes gyökérpenész.

Táplálkozásélettani tulajdonságai:

A citromnál 2-3-szor több C-vitamint tartalmaz, 60-100mg/100 g. Karotintartalma is jelentős, 2,5 mg/100 g. Cukorbetegek bátran fogyaszthatják, édes ízét 8,5 %-os szorbit tartalma adja. A legtöbb vitamint augusztus-szeptemberben tartalmazza, de édes íze, csak szeptember végén-október elején alakul ki.

A nem ehető fajták paraszorbinsav tartalma 1 napi fagyasztás vagy főzés után szorbinsavvá alakul át, így már ehetővé válik. Teája vizelethajtó, vesekő ellen ajánlott.

Fajták:

Asplenifolia – szeldelt levelű
Balatoni naplemente – széles, tojásdad koronájú
Beissneria – sárga kérgű
Cardinal Royal – 6-10 m magas, sötétzöld levelű, keskeny koronájú
Compacta – 4-5 m magas, széles kúp alakú
Fastigiata – 4-5 m magas, 1.0-1.5 m széles
Golden Vonder – sárga termésű
Laciniata – szeldelt levelű
Moravica – 6-8 m magas, ovális koronájú
Obelisk – karcsú, magas
Pendula – csüngő ágú
Red Cascade – 6 m magas, oszolopos növésű, őszi lombszíne sárgás-piros
Rosina – gyenge növekedésű, nagyon gyorsan termőre fordul
White Wax – fehér termésű

Gyümölcsének felhasználása sokféleképpen lehetséges, sok receptet lehet találni, ajánlom, hogy Váncsa István leírását olvassák elsőként, nagyon élvezetes módon ismertet sokféle receptet.

Gyümölcsének beltartalmi értékei

100 g gyümölcsben

CUKROK
Energia összesen 186 kJ = 45 kcal
Összes cukor 6,3 g
Fruktóz 2,5 g
Glükóz 3,7 g
Poliszaharid, nem cellulóz, vízoldható 0,9 g
Rostokban, nem vízoldható 5,1 g
Répacukor 0,1 g

ZSÍROK
Linolsav 72 mg
Alfa linolsav 71 mg
Szterolok 18 mg

ÁSVÁNYI ANYAGOK
Kalcium 41,0 mg
Vas 0,9 mg
Kálium 330,0 mg
Magnézium 24,0 mg
Foszfor 40,0 mg
Szelén 0,2 mikrog.
Cink 0,3 mg

VITAMINOK
Folát 10,0 mikrog
Niacin 0,6 mg
Riboflavin 0,07 mg
B1 = thiamin 0,04 mg
C vitamin 98,0 mg
A vitamin 2,6 mikrog
Karotinoidok összesen 158,6 mikrog
E vitamin 1,2 mg
K vitamin 11,33 mikrog

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR