A mályvacserje átültetése, avagy így költöztessük át a növényt a kert egyik végéből a másikba

A mályvacserje átültetése, avagy így költöztessük át a növényt a kert egyik végéből a másikba

A szakszerű átültetésnek köszönhetően nem sínyli meg a beavatkozást.

Kertünk és annak növényei szüntelenül alakulnak, változnak. Előfordulhat többek között, hogy egyik-másik növényünket, például egy termetes mályvacserjét valamilyen ok miatt át kell ültetnünk. Az alábbiakból kiderül, hogyan érdemes nekiállnunk és véghezvinnünk mindezt.

Mit érdemes tudni a mályvacserje átültetéséről?

Még mielőtt nekifognánk a mályvacserje átültetésének, két fontos feladat vár ránk:

  1. Mindenekelőtt ássuk ki az ültetőgödröt a mályvacserje kiszemelt új helyén. A gyors, pörgős átültetés csökkenti a kiszáradás veszélyét, illetve a növényt ért sokkhatás mértékét. Elképzelhető, hogy közvetlenül az elültetés előtt még igazítanunk kell az ültetőgödör nagyságán, de kívánatos, ha a gödör nagyjából már készen várja a növényt. Az ültetőgödör legalább olyan mély legyen, mint amekkora a növény gyökere és körülbelül kétszer olyan széles. Ha a kiásott földet egy darab ponyvára vagy fóliára lapátoljuk ki, ezzel nagyban megkönnyítjük a gödör visszatöltését, illetve jórészt megkíméljük magunkat az ültetés utáni rendcsinálástól, tereprendezéstől.

  2. Vágjuk vissza a cserjét kb. egyharmadára. Ez elsőre meglehetősen drasztikus beavatkozásnak tűnhet, de nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a növény el fogja veszíteni gyökérzete egy részét az átültetéssel óhatatlanul együtt járó sérülések, illetve sokk miatt. A kisebb tömegű gyökérzet pedig nem tudna sikeresen kiszolgálni egy méretesebb növényt.

malyvacserje atultetese 02

Mikor ültessük át mályvacserjét?

A mályvacserje átültetéséhez a legideálisabb időpont az elvirágzást követően érkezik el. A növény jellemzően nyáron, illetve szeptemberben virágzik. Ezt követően úgy ütemezzük az átültetést, hogy a növénynek elegendő ideje legyen az új helyén meggyökeresedni, megerősödni még az első fagyos napok beköszönte előtt.

A növény kiemeléséhez először locsoljuk meg a talajt, majd körben kezdjük meg a növény kiásását. A kiásáskor vegyük figyelembe, hogy milyen vastag a törzse. Ha 2-3 cm átmérőjű, akkor 30 cm-es körben, ha 5-6 cm-es a törzse átmérője, akkor 60 cm-es körben ássuk körbe a kiemeléshez. Miután a gyökérzet körül kiástuk, eltávolítottuk a földet, ásó segítségével válasszuk el a gyökérzet alját a talajtól.

malyvacserje atultetese 03

Hogyan ültessük át mályvacserjét?

A földből kiemelt mályvacserjét a legkönnyebben talicskában tolva tudjuk az új helyére átszállítani. A sérülések elkerülése végett ne a törzsénél fogva, hanem a gyökérlabda alá nyúlva emeljük fel a növényt. Próbából helyezzük bele az ültetőgödörbe, hogy lássuk, elég mély-e, azaz elültetés után a gyökérlabda teljes egészében a talaj szintje alá kerül-e majd. Az is lényeges ugyanakkor, hogy az ültetőgödör túl mély se legyen, mert akkor a növény tövének alsó fele rothadásnak indulhat. A föld visszatöltésekor célszerű a talajt tömöríteni, a lábunkkal jó erősen letaposni, hogy szilárdan megálljon a növény az új helyén és még véletlenül se dőljön ki.

Az átültetett mályvacserje hosszú távon akkor fejlődik a legjobban, ha az ültetőgödörből eltávolított földet töltjük vissza. Ha ez a föld esetleg silány, rossz minőségű, akkor keverjünk hozzá legfeljebb negyedrészben komposztot. Amikor az ültetőgödröt félig, háromnegyed részig már visszatöltöttük földdel, locsoljuk be. A kezünkkel jó erősen lapogassuk le a földet, hogy ne maradjon levegős. Miután a víz felszívódott, a talaj szintjéig töltsük fel az ültetőgödröt. A földet ne halmozzuk fel a növény töve körül.

Lassan, alaposan öntözzük be az elültetett növényt. Az átültetést követő 4-6 hétben sok nedvességet igényel, ami azt jelenti, hogy csapadékmentes időben 2-3 naponta nekünk kell öntöznünk. Mivel most még nem az új hajtásnövekedés megjelenése az elsődleges cél, a tápanyag-utánpótlással, trágyázással várjunk tavaszig.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR